„Trebuie să vă aşteptaţi ca aceste măsuri care ar putea fi analizate să le analizăm în cadrul coaliţie, pentru că în mod evident constantăm cu toţii că preşedintele încearcă să se repoziţioneze. Cred că încearcă să dea satisfacţie unei minorităţi a electoratului care este foarte radicalizată, dar preşedintele trebuie să gândească aceste demersuri în baza Constituţiei, nu în afara ei. Am văzut poziţionarea în amânarea revocării unor miniştri, apoi a numirii înlocuitorilor. Cât rămâne în drept constituţional, nimeni nu poate adopta nicio retorsiune”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la România TV.

„Până una alta trebuie să ţinem cont că preşedintele a semnat decretele celor doi miniştri. Premierul are libertatea şi dreptatea să facă nominalizări la care preşedintele trebuie să răspundă. Şi fără să prelungim aceste nominalizări mai ales că România prezidează Consiliului European şi reuniunile sunt prezidate de miniştri noştri. Deci face o figură proastă în ţară. La acest lucru trebuie să se gândească inclusiv preşedintele României”, a mai spus Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la România TV, că în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va încălca prevederile înscrise în Constituţie, atunci poate fi vorba despre un demers de suspendare. Liderul ALDE a precizat că şeful statului nu poate bloca Guvernul sau Parlamentul.

„Preşedintele nu poate să blocheze nici Guvernul, nici Parlamentul, pentru că de fiecare dată când au apărut aceste semne de blocaj a fost sesizată Curtea. Părerea mea că într-o situaţie normală nu ar fi fost nevoie de o sesizare a CCR. Cred că preşedintele a epuizat toate posibilităţile de a se eschiva în continuare. S-a văzut că asta este atitudinea pe care o adoptă preşedintele, atunci când eşti avertizat ce vrea să facă oponentul tău. Ştim ce vrea să facă preşedintele. Nu este niciun fel de surpriză. Premierul este pregătit la a face faţă. Toate şicanele pe care le face preşedintele nu ne vor împiedica să adoptăm toate măsurile din programul de guvernare, fie că e vorba de salariaţi sau de pensionari”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, într-o intervenţie telefonică duminică seară la România Tv.
Acesta a precizat că este mai important pentru coaliţie să guverneze decât să se lanseze „în lupte sterile” cu Klaus Iohannis.

 

„Motivele de suspendare sunt foarte clar înscrise în Constituţie. Dacă preşedintele va ajunge să încalce prevederile din Constituţie, atunci va fi cu totul altceva. Orice şicane nu ne sperie. Nu ne lăsăm impresionaţi, nici intimidaţi de aceste lucruri. Asta consideră preşedintele, asta poate, ne vedem mai departe de drum. E mai important să guvernăm decât să stăm în lupte sterile cu preşedintele. Eu, fără să fiu consilierul doamnei premier, dacă m-ar întreba i-aş spune – ”, a adăugat Tăriceanu.

SURSA: Mediafax.ro