Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, marţi, despre planurile sale şi ale liberalilor privind alegerile anticipate.

“Alegerile anticipate sunt o soluţie bună şi ar fi de dorit să se ajungă la alegeri anticipate. Acum este însă prea devreme pentru a ne exprima asupra unui termen. Vedeţi că au loc reaşezări şi în partidele politice. Trebuie să avem un pic de răbdare până lucrurile se reaşează. Voi relua discuţiile cu liderii politici şi, la final, voi concluziona în ce măsură se pot realiza alegerile anticipate.”

Întrebat de jurnalişti dacă se va întâlni cu liderii politici, precum Dan Barna sau Călin Popescu-Tăriceanu, pentru consolidarea majorităţii parlamentare, Klaus Iohannis a răspuns:

“Dacă vorbim de majoritate parlamentară, actualul Guvern are nevoie de o majoritate pentru a trece legi importante: Legea bugetului, Legea asigurărilor sociale şi altele. Însă această majoritate care a făcut posibilă moţiunea de cenzură şi învestirea Guvernului Orban este o majoritate destul de fragilă. Ceea ce înţeleg eu printr-o largă majoritate este ce-mi doresc după alegerile parlamentare, când sper la cu totul altă majoritate, formată din forţele cu adevărat democratice şi care vor duce România pe cu totul altă orbită, şi politic vorbind şi din punctul de vedere al investiţiilor, al sistemelor publice, toate lucrurile pe care le-am promis românilor în campania electorală

Îmi doresc mai mult pentru români şi pentru România. Din acest punct de vedere, va fi un mandat mult mai intens şi cu rezultate semnificative.”

Preşedintele Iohannis a recunoscut că Viorica Dăncilă l-a sunat să-l felicite pentru victoria din turul doi.

“Da, m-a sunat doamna Dăncilă ieri pe la prânz şi am vorbit. M-a felicitat.”