''Vreau să organizez cel puţin o dezbatere publică cu oameni din domeniu, cu jurnalişti, cu manageri din media, cu oameni din societatea civilă să discutăm împreună să vedem: e mai bine să păstrăm taxa, vorbesc de radio-tv, sau este mai bine să renunţăm la ea. După părerea mea, aici s-a greşit cel mai mult, fiindcă această discuţie trebuie purtată odată şi odată, dar ea trebuie purtată în societate, trebuie purtată pe o perioadă suficient de lungă ca să se lămurească toate aspectele şi să venim cu soluţii reale'', a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus că în ultimele zile a primit numeroase cereri de a nu promulga legea privind eliminarea a 102 taxe, deoarece prin eliminarea taxei radio-tv atât televiziunea publică, cât şi radioul public, ar ajunge ''prea uşor să fie dirijate politic''.

''Am primit în ultimele zile foarte mute solicitări de la entităţi europene, de la EBU, de la sindicate din media, de la asociaţii profesionale care toţi îmi cer să nu promulg această lege fiindcă Tv-ul şi radioul public nu e bine să funcţioneze pe bani de la buget fiindcă ajung prea uşor să fie dirijate politic'', a adăugat el.

În acest context, preşedintele a spus că se gândeşte dacă să promulge sau să trimită Parlamentului la reexaminare legea care prevede eliminarea a 102 taxe, votată săptămâna trecută de deputaţi.

''Legea este în analiză şi aicea cred că trebuie să discutăm un pic mai nuanţat. În principiu e bine să se renunţe la unele taxe, este un lucru pe care şi eu l-am spus, că avem pru şi simplu prea multe taxe. Dar de aici până la o procedură de ultraurgenţă care nu permite nicio discuţie publică, nicio evaluare serioasă, este cale lungă. Despre majoritatea taxelor am putea să discutăm şi probabil s-ar găsi soluţii să se renunţe la ele'', a conchis preşedintele.

Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) s-a adresat luni preşedintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă solicitând analizarea posibilităţii "de a întreprinde demersurile necesare în vederea reconsiderării includerii taxei radio-tv".

SURSA: Mediafax