Precizările acestuia au venit după ce a fost întrebat despre poziţia exprimată de cele 12 state partenere cu privire la procesul de amendare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, Iohannis afirmând că ţările care au transmis aceste atenţionări „au perfectă dreptate”. 

„Au perfectă dreptate. Este lucrul pe care l-am spus eu de multă vreme. Legile Justiţiei se pot modifica, dar modificările trebuie să fie de aşa natură să îmbunătăţească independenţa şi eficienţa sistemului de justiţie. Iar aceste atenţionări, sigur, sunt exact lucrurile pe care le spun şi eu de multă vreme şi lucruri pe care le spun mulţi români de multă vreme. Sper să se audă şi la PSD”, a precizat şeful statului, la venirea la reuniunea Consiliului European. 

SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia, „parteneri şi aliaţi internaţionali ai României”, au făcut joi „apel la toate părţile implicate în modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”. „România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale”, se arată în mesajul transmis de aceste ţări. 

Totodată, cele 12 ambasade spun că urmăresc cu atenţie schimbările la Codurile penal şi de procedură penală. ”Ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane”, precizează sursa citată.