Şeful statului a arătat că avizul negativ al CSM pentru propunerile ministrului Justiţiei de modificare a legilor justiţiei trebuie să dea foarte mult de gândit iniţiatorilor. 

„Aici nu este vorba de răspunsul unor persoane din CSM. Ştiţi foarte bine că s-au făcut întâlniri cu aproape toţi magistraţii, cred, şi rezultatul este deci rezultatul unui proces care a preocupat şi a mişcat întregul sistem de justiţie. Or, răspunsuri simpliste de tipul că se opun reformei nu cred că sunt adecvate în această situaţie. Părerea mea este că trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat, trebuie văzut cum se poate construi dacă se doreşte chiar reformarea sistemului, în aşa fel încât să se facă împreună cu sistemul. Este cel puţin pentru mine inimaginabil să se facă o reformă a sistemului împotriva sistemului, ar fi o mare greşeală”, a susţinut preşedintele. 

În opinia sa, oamenii din sistem sunt "foarte bine calificaţi" şi "înţelept ar fi să se revină la faza de discuţie cu sistemul". 

Conform Agerpres, întrebat dacă trebuie retrase aceste proiecte, Klaus Iohannis a afirmat: „După părerea mea, este nevoie de o nouă negociere a conţinutului cu sistemul de justiţie, fiindcă oamenii de acolo sunt oameni foarte bine calificaţi, sunt magistraţi care cunosc sistemul, cunosc legile. Deci, nu vorbim de nişte oameni care nu cunosc conţinutul, ei îl cunosc foarte bine, şi cred că înţelept ar fi să se revină la faza de discuţie cu sistemul”, a argumentat şeful statului.