"Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. (…) Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate, pe de altă parte se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la aşa-numitele credite de angajament – sunt credite de angajament prevăzute în sumă de 54 de miliarde – care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite şi în spaţiul public. (…) În ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat'', a spus şeful statului, după întâlnirea avută la Cotroceni cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

El a precizat că în zilele următoare, împreună cu echipa sa, va aprofunda analiza bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe acest an.

"Vom avea în vedere şi punctele de vedere prezentate de prim-ministru şi de ministrul Finanţelor", a adăugat Iohannis.

Preşedintele Iohannis a arătat că în zilele următoare va lua o decizie cu privire la bugetul de stat pe anul 2017.

Pe de altă parte, şeful statului a declarat că în zilele următoare va anunţa data la care se va organiza referendumul pe care l-a iniţiat pe tema luptei anticorupţie.

"Acest referendum este necesar, de aceea am început demersul. Ce voi face o să vă spun în zilele următoare. Exact în zilele următoare o să vă spun când se convoacă referendumul", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a fost întrebat ce părere are despre recomandările făcute de Parlament în hotărârea privind referendumul şi dacă va ţine cont de acestea.

"Dacă dumnealor au considerat că trebuie să îmi facă recomandări le-au făcut. (…) Altă întrebare", a răspuns râzând preşedintele Iohannis.

De asemenea, întrebat ce garanţii consideră că vor fi date de acest referendum, Klaus Iohannis a spus: "În zilele următoare, când voi decide data şi întrebarea pentru referendum, vom discuta pe larg toate aceste chestiuni. Ele nu fac obiectul discuţiilor de astăzi". AGERPRES