Şcoala nu va începe ca de obicei, dar „este foarte clar că trebuie să înceapă”, pentru a nu avea o generaţie pierdută, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

„Evident că atunci când un elev acuză simptome, trebuie trimis la medic ca să verifice care este problema. În situaţia unei epidemii, cu atât mai mult. Este însă foarte clar că şcoala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea şcolii, toţi bucuroşi că începe şcoala. Nu se vor aduna. Şcoala, totuşi, trebuie să înceapă, fiindcă este inadmisibil să avem o generaţie pierdută. În mediile de specialitate se vorbeşte despre a preveni generaţia pandemiei”, a afirmat şeful statului într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Iohannis consideră că părinții au și ei o parte de răspundere pe care trebuie să și-o asume. În acest context, președintele consideră că părinții trebuie să îi trimită pe copii la școală dacă aceștia sunt sănătoși.

„Cred că nu trebuie să ne formalizăm prea tare, dar pe de altă parte în toții anii în care am fost la catedră, am constatat la toți părinții o preocupare față de sănătatea copiilor. Sigur, au partea lor de răspundere. Nici aici nu văd vreo problemă. Îi încurajez pe toți să-și trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși. Fiecare să-și asume rolul și răspunderea care-i revine”, a punctat președintele.

Potrivit acestuia, copiii trebuie să meargă la şcoală, trebuie să înveţe, trebuie să se întâlnească cu alţi copii de vârsta lor, dar pentru acest lucru este nevoie de regulamente, de ordine, de proceduri speciale pentru vremuri de epidemie.

„Şi la acestea lucrează Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii. Există proiecte de regulamente, ele se discută şi într-un timp foarte scurt, cu siguranţă, vor fi aprobate şi făcute publice. Măsurile nu sunt complicate, deci lumea să nu-şi imagineze că va apărea o carte groasă de reguli. Nu, regulile de bază sunt aceleaşi: masca, distanţa, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate – ce se face în cazul în care se constată că un elev este bolnav, ce se face când într-adevăr în şcoală apar cazuri de boală, care şcoală se închide, care nu se închide. Acestea sunt deja chestiuni de specialitate şi vor fi tratate de cei care sunt de specialitate”, a menţionat preşedintele.