Klaus Iohannis a fost prezent, marți, la dezbaterea intitulată “Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă”, organizată în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului de către Asociația One World Romania. Momentul s-a dovedit un bun prilej pentru șeful statului de a-i ataca dur pe cei de la PSD. Prin mesajul transmis, Iohannis a arătat că victoria în alegerile parlamentare din 2016 a PSD nu este altceva decât un „accident al democrației”.
„Faptul că s-a ajuns la acest accident democratic, cu un guvern tip proxi, cu un partid care a căștigat niște alegeri și crede că deține România, arată că ne-am relaxat prea repede (…) acest accident al democrației se datorează mai puțin PSD și mai mult absenteismului”, a punctat Iohannis.În context, el a cereut românilor să vină în număr cât mai mare la urne.
Șeful statului a vorbit și despre Revoluția din 1989, comentând că în acel moment „o clică și-a arogat repede puterea”.
„Am rupt, clar, o etapă nefericită de dictatură comunistă şi am început o nouă etapă. Cred că este bine să ne amintim că această nouă etapă nu a venit uşor şi nu mă refer doar la evenimentele propriu-zise din decembrie care au avut o puternică notă tragică şi prin numărul mare de victime şi prin faptul că clică şi-a arogat, repede, puterea care nu a fost uşor de luat. Noi toţi ne-am dorit lucruri despre care am visat prea mult şi am ştiut prea puţin: libertate, democraţie, autodeterminare, societate liberă, societate civilă şi aşa mai departe. Şi a durat mult, foarte mult, până în ziua de astăzi căutarea sensurilor profunde ale acestor noţiuni şi dacă îmi permiteţi, într-o notă personală, nu pot să-mi imaginez o altă conjunctură, nicăieri în lume, în care aş fi ajuns eu preşedinte. Şi cred că este notabil: nimic nu arăta că aşa ceva este posibil. Şi iată că oamenii au făcut să fie posibil”, a punctat Klaus Iohannis.