Guvernul PSD a eşuat în a impune un comisar european din partea României în noua Comisie ce va fi condusă de Ursula von der Leyen. Cele două propuneri au fost Rovana Plumb şi Dan Nica, însă cele două nume nu au fost agreate la nivel european. Rovana Plumb a fost audiată în Comisia JURI a Parlamentului European şi a fost respinsă pentru că nu îndeplinea condiţiile de integritate şi conduită.

Premierul demis Viorica Dăncilă nu dă însă vreun semn că ar vrea să renunţe: ea l-a propus pe fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu pentru funcţia de comisar european din partea României. Informaţia a fost confirmată, marţi, de către Negrescu, după ce Viorica Dăncilă a făcut acest anunţ în cadrul unei vizite pe care o efectuează în judeţul Cluj.

“Îl recomandă şi Guvernul Dăncilă printr-o scrisoare către Bruxelles”, a spus premierul demis, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor dacă Victor Negrescu este recomandat pentru funcţia de comisar european. “Da, este o variantă domnul Negrescu, având în vedere experienţa de care se bucură, a fost europarlamentar, a fost ministru pentru Afaceri Europene, deci îl recomandă experienţa pe care o are pentru funcţia de comisar european”, a explicat Viorica Dăncilă.

Reacţia preşedintelui Klaus Iohannis nu a întârziat să apară. Printr-o declaraţie de presă, şeful statului a arătat că Viorica Dăncilă a pierdut orice legitimitate de a mai face vreo propunere din partea României. Transmiterea unei propuneri către Bruxelles în acest moment ar fi „un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetățenilor români, cât și a partenerilor europeni.”

Premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european

Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României.

O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.

Desemnarea unui comisar european din partea țării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuții constituționale și legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetățenilor români, cât și a partenerilor europeni.

Doar un nou guvern învestit de Parlament are întreaga legitimitate, dar și obligația de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar european. Este esențial ca  un nou Cabinet să obțină cât mai repede votul Legislativului pentru a rezolva toate problemele stringente generate de guvernarea dezastruoasă a PSD, inclusiv desemnarea unui candidat credibil și profesionist din partea României în Comisia Europeană. Tergiversarea în Parlament de către PSD a procedurilor care să ducă la votarea noului Executiv nu face altceva decât să dăuneze și mai mult credibilității țării noastre, deja afectate de Guvernul Dăncilă.”, se arată în declaraţia de presă publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.