Președintele Klaus Iohannis, a semnat luni, 1 august, o serie de decrete importante prin care retrage titlul de revoluționar cu rol determinant mai multor persoane din România.

De asemenea, șeful statului a semnat un alt decret prin care se conferă titlul de revoluționar unui român, în timp ce alți 18 l-au pierdut, alături şi de beneficiile ce veneau de pe urma acestui titlu.

Iohannis a luat decizia pe loc! I-a lăsat fără bani. A semnat decretele chiar acum

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru retragerea titlului de „Luptător pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu rol determinant” pentru 18 persoane în baza hotărârilor judecătorești definitive privind respingerea cererii de acordare a calității de Luptător cu Rol Determinant în cazul a 18 persoane.

Cine este vizat?

Potrivit anexei decretului, este vorba despre Vasile Bledea, Valentina Florentina Manta, Dumitru Petre, Elena Joiţoiu, Stelian Podărescu, Ioan Dorin Petrui, Ghiorghi Tănasă, Vasile Lăcătuş, Mircea Ştefan, Constantin Drăgoiu, Alexandru Man, Carnig Manuchian, Traian Dumbrăveanu, Vasile Mihai Ştefan Manţa, Aurora Samson, Dumitru Spirea, Constantin Oprişan și Vasile Vlad.

De asemenea, șeful statului a semnat un alt decret prin care se conferă titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” Gabrielei Olimpia Moldovan, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Ion Iliescu, vizat și el de retragerea titlului de revoluționar

De asemenea, și fostul președinte al României, Ion Iliescu, în vârstă de 92 de ani, ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar. O cerere în acest sens a fost depusă deja la Tribunalul București.

Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, instituţie aflată în subordinea Guvernului, a demarat procedura privind retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 pentru fostul preşedinte Ion Iliescu.

Instituția a depus în acest sens o cerere la Tribunalul București în data de 25 iulie. Dosarul a fost înregistrat însă nu a primit termen, însă cel mai probabil va fi luat în calcul în toamnă, având în vedere că instanțele de judecată sunt în vacanță.

Amintim că, într-un document transmis Asociaţiei 21 Decembrie, Secretariatul de stat informează că a luat în discuţie o adresă înaintată de organizaţie privind îndeplinirea de către Ion Iliescu a condiţiilor de obţinere a titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 – Luptător remarcat prin fapte deosebite.

Potrivit documentului, „comisia în unanimitate a constatat atât din CV-ul aflat pe internet, cât şi din materialele din presă că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 şi în Partidul Comunist Român în anul 1953 unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al CC al PCR”.

„Având în vedere faptul că, în perioada 1971, a deţinut funcţia de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcţia de conducere deţinută la UTC al PCR, comisia constată că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea 242. (…) De prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale PCR, motiv pentru care în unanimitate decide demararea procedurii administrative de anulare a Certificatului LRM”, se completează în documentul citat.