Ministrul a declarat că, momentan, se înțelege foarte bine cu premierul Florin Cîțu.

“Au trecut doar două săptămâni de la numirea mea. Până acum, relaţia este una bună, dar trebuie, înainte de a trage aceste concluzii, să înţelegem că discutăm de perioade diferite, discutăm de mijlocul şi apogeul valului trei, care a fost în iarnă, unde a fost groaznic, unde numărul de paturi de Terapie Intensivă a reprezentant un stres, unde pacienţii trebuiau ţinuţi în unităţile de primiri urgenţe înainte de a primi un pat de Terapie Intensivă, versus perioada de acum în care chiar dacă există presiune pe sistemul de sănătate în legătură cu cazurile COVID, presiunea începe să scadă” , a explicat Ioana Mihăilă.

Mihăilă îl contrazice pe premier

Aceasta susține că este imposibil să ajungem la cinci milioane de persoane până în iunie, vaccinate cu două doze.

“Dacă ritmul de vaccinare ţine pasul cu ritmul de distribuţie şi de aprovizionare cu vaccinuri, dar ritmul de vaccinare din păcate nu este dependent doar de aprovizionarea cu vaccinuri care a început să aibă un trend destul de bun şi în creştere. Acum avem suficiente vaccinuri, avem suficiente centre de vaccinare, am început de săptămâna asta şi vaccinarea la medicii de familie şi îmi încurajez colegii medici de familie, chiar dacă nu sunt dintre cei 3.000 înscrişi, să înceapă să se înscrie pentru a primi vaccinurile şi pentru a vaccina în comunitate.

Extindem şi locurile şi ne adresăm şi altor categorii şi populaţionale, dar şi de profesionişti care să poată să fie vaccinaţi, respectiv să vaccineze tocmai cu scopul de a creşte şi ritmul de vaccinare pentru că în momentul acesta vaccinuri avem”, a declarat ministrul Sănătăţii.

E posibil să fie cinci milioane de români vaccinaţi cu prima doză, dar nu cu ambele doze

“Este posibil ca până la mijlocul lunii iunie să avem cinci milioane de persoane care sunt vaccinate cu prima doză. Pentru a atinge imunizarea completă, este nevoie de două doze şi de un anumit interval de timp scurs de la a doua doză. Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la 5 milioane până în luna iunie, până la mijlocul lunii iunie, dar este posibil să ajungem la 5 milioane cu prima doză şi prima doză conferă un oarecare grad de protecţie”, a transmis Ioana Mihăilă.