Ioana Mihăilă a fost prezentă duminică, la emisiunea Insider Politic, unde a dat mai multe detalii despre ridicarea restricțiilor. Întrebată despre finalul pandemiei, ministrul a spus că nu are o dată exactă.

“Aş vrea să vă dau o dată exactă, ar fi foarte bine să ştim că din 5 iunie pandemia se termină şi noi putem reveni la viaţa de dinainte. Din păcate, răspunsul la această întrebare nu poate fi atât de exact, depinde de virus, depinde de noi, depinde de autorităţi, depinde de o sumedenie de lucruri.

Dar dacă toate lucrurile se aşează aşa cum trebuie, adică dacă ne vaccinăm, dacă până când ne vaccinăm continuăm să respectăm măsurile de protecţie, pandemia se va finaliza cât de curând”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a mai precizat că deocamdată nu există dovezi ştiinţifce care să spună care este procentul din populaţie care trebuie vaccinat pentru a ajunge la imunizarea în masă.

“Încă nu există suficiente dovezi ştiinţifice care să ne spună care este procentul populaţiei care trebuie să fie vaccinată sau care trebuie să fi trecut prin infecţie pentru a atinge a atinge această imunizare în masă”, a transmis Mihăilă.
“Da, dar încă nu avem o certitudine tocmai pentru că este un virus nou la care nu avem istoric şi nu ştim la ce să ne aşteptăm. Cu cât se vaccinează mai mulţi oameni, cu atât mai repede se va întâmpla lucrul ăsta. În plus, nu ştim dacă cei care au trecut prin infecţie contribuie la numărul acesta total de persoane rezistente la o reinfecţie. Pe lângă vaccinare contează şi din nou şi insist pe lucrul acesta cum ne protejăm până când reuşim să atingem acesta acest procent critic. (…)
Vaccinarea protejează mai ales pentru formele severe de boală, are un grad mai redus de protecţie pentru formele asimptomatice sau formele uşoare de boală, ceea ce implică că, dacă după vaccinare totuşi contractăm virusul, riscăm într-o măsură mică, e adevărat, să transmitem mai departe celorlalţi şi atunci e important ca pe lângă vaccinare, până când ne vom afla într-un grup de oameni care sunt toţi vaccinaţi, să continuăm să păstrăm mască”, a continuat Ioana Mihăilă.

Vom renunța la mască în aer liber

Ministrul a precizat că s-ar putea ca înainte de luna septembrie să putem renunța la mscă în aer liber.
“Vestea bună este că pandemia a început să o ia mai încet, că nu mai avem această mare presiune pe paturile de spital, pe paturile de Terapie Intensivă. Lucrul ăsta este încurajator şi atunci cred că destul de curând putem începe din nou să introducem nişte măsuri de relaxare”, a transmis Ioana Mihăilă.
“Cred că încă înainte de luna septembrie am putea să începem să renunţăm la mască în spaţiile deschise. Vom vedea eventual dacă vom corela şi cu numărul şi procentul de persoane vaccinate din localitatea respectivă şi cred că ar fi un bun stimulent să facem aşa, ca să se simtă şi autorităţile locale, dar şi cetăţenii care locuiesc într-o anumită localitate, motivaţi să se vaccineze, dar cred că renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate poate să vină chiar înainte de toamnă, cu condiţia ca un mare procent al populaţiei dintr-o anumită zonă să fie vaccinat. Nu aş vrea să dau date exacte pentru că depinde de mai mulţi factori care nu sunt numai în controlul autorităţilor”, a mai spus aceasta.
Ministrul a declarat că nu a fost stabilit dacă renunţarea la mască în spaţiile închise unde toate persoanele sunt vaccinate va fi inclusă în primul val al relaxărilor din 1 iunie.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea