Au fost descoperite erori în ceea ce privește raportarea în aplicația CoronaForms în cazul a aproximativ 1.000 de pacienți cu COVID-19 decedați, a transmis ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, care citează raportul preliminar primit de la comisia care analizează diferențele de raportare a deceselor cauzate de noul coronavirus.

„Am cerut săptămâna trecută un raport preliminar, care mi-a fost înmânat și care arată că există diferențe. Nu aș vrea să spun cifre, pentru că aceste diferențe sunt în continuare analizate. Sunt luate cazurile individual, așa încât să ne asigurăm că ce apare ca diferență este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecția cu COVID-19, și aștept un raport în data de 7. Singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în CoronaForms, unde, la rubrica de deces, nu a fost completat, a fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri și a fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie”, a spus Mihăilă, în cadrul unei emisiuni la TVR1.

Ministrul Sănătății a adăugat că „diferențele sunt însă un pic mai mari”, motiv pentru care vor fi făcute analize suplimentare.

Amintim faptul că discuția despre aceste raportări a început imediat după plecare fostului ministru, Vlad Voiculescu, care atrăgea atenția că unele spitale nu ar raporta decesele unor persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Ioana Mihăilă: Vom depăși 100.000 de vaccinați pe zi

Pe de altă parte, ministrul a vorbit și despre accelerarea campaniei de vaccinare în România, exprimându-și dorința de a ajunge la imunizarea a peste 100.000 de persoane pe zi odată cu implicarea medicilor de familie.

„Astăzi am avut 94.000 de vaccinați, ceea ce este un rezultat încurajator. Cred că toate aceste noi metode de vaccinare au contribuit la acest rezultat bun. (…) Este unul dintre vârfuri… A fost doar a doua zi de vaccinare la medicii de familie. Eu sper că reușim să ajungem la cât mai multe persoane, prin medicii de familie vom depăși 100.000 de vaccinați pe zi”, a afirmat ministrul Mihăilă.

În privința interesului scăzut legat de vaccinarea anti-COVID-19 cu serul AstraZeneca, ministrul a spus că dozele din acest vaccin existente în stoc ar mai putea fi donate sau chiar revândute unor țări din afara UE.

„Majoritatea fluxurilor din centrele de vaccinare sunt cu Pfizer și cu Moderna. Au mai rămas aproximativ 200 și ceva de fluxuri cu AstraZeneca. Deci principalele vaccinuri administrate în centre sunt vaccinurile Pfizer și Moderna. O parte dintre ele au fost donate Republicii Moldova, vom vedea dacă mai sunt și alte țări care au nevoie de ajutor, așa încât să le donăm din vaccinurile AstraZeneca și, de asemenea, vom începe probabil să apelăm, dacă avem și acordul Comisiei Europene și al producătorului la activități de revindere a vaccinului AstraZeneca pentru țările care sunt în afara Uniunii Europene”, a menționat ministrul Sănătății.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea