După criza financiară lumea se va confrunta cu una alimentară. Cel puțin asta spun specialiștii, lucru care l-a determinat pe Ioan Niculae, cel mai bogat român conform ediției de anul trecut a Top 300 Capital, să investească masiv în acest domeniu. „Principalele probleme ale lumii vor fi apa și alimentația. India, Pakistan, Vietman, Thailanda, Africa de Sud au început deja să ia măsuri concrete“, spune omul de afaceri. Niculae este și cel mai mare fermier al țării, lucrând aproximativ 54.000 de hectare de teren agricol.

Anul trecut a fost unul foarte bun pentru activitățile din agricultură ale patronului din Giurgiu. În 2014, producțiile la principalele culturi au fost puțini mai mici. „Pe partea de agricultură, am avut un an constant. Producția a fost un pic mai mică decât anul trecut. Începând de anul acesta ne-am diversificat culturile. Am luat 5.000 de hectare din cultura mare și am plantat pe ele trifoi și lucernă“, ne-a spus Ioan Niculae. Patronul grupului Interagro și-a anunțat încă de anul trecut intenția de a investi într-o fabrică pentru balotarea lucernei. „Am reușit să finalizăm și investiția în fabrică de balotat, circa 4 milioane de euro, iar peste două milioane am investit în mașini și utilaje aduse din Canada“, a adăugat omul de afaceri, precizând că „investiția în fabrică ne-o amortizăm încă din primul an“. Cea mai mare parte a producției de trifoi și lucernă este exportată acum în Dubai și țările arabe, cu aproximativ 250 de dolari/tonă. Niculae așteaptă un răspuns favorabil și din partea chinezilor pentru exportul de lucernă. „Ne trebuie aprobare de la guvernul chinez. Am depus toată documentația. Acum suntem în așteptarea răspunsului“, mai spune milionarul.

Recolta de cereale, afectată de ploi

În ceea ce privește recolta de grâu obținută, Niculae spune că din cauza ploilor a fost nevoit să strângă recolta de pe toate cele 18.000 de hectare până în 8 august, cu trei săptămâni mai mult față de anul precedent. „În fiecare an pe 19 iulie, de ziua mea de naștere, terminam seceratul la grâu, anul acesta ne-am lungit până pe 8 august din cauza vremii“, explică el. Potrivit lui, grupul Interagro mai are cultivat circa 18.000 de hectare cu porumb și culturi mai mici cu floarea-soarelui și rapiță. „Per total lucrăm 54.000 de hectare, din care aproape 40% sunt proprietatea noastră, iar diferența o avem în arendă sau alte forme“, mai spune patronul din Giurgiu. 

Dacă firmele fanion din imperiul InterAgro par să se fi descurcat bine anul trecut, nu la fel de grozav i-a mers lui Niculae pe sectorul de îngrășăminte chimice. Amurco din Bacău a avut pierderi de 18 milioane de euro la o cifră de afaceri de numai cinci milioane, Nitroporos din Făgăraş (-2 mil euro), Ga-Pro-Co Chemicals din Săvineşti (-7,8 mil. euro), Nitroporos din Făgăraş (-2,2 mil euro), în timp ce rafinăria de bioetanol de la Zimnicea (Bio Fuel Energy SRL) a avut în 2013 afaceri de 47 de milioane de euro, dar o pierdere de peste opt milioane de euro. Ceva mai bine au stat Donau Chem din Turnu Măgurele (-0,12 mil. euro la o cifră de afaceri de peste 27 mil. euro) şi Viromet SA din Victoria (-0,17 mil. euro la o cifră de afaceri de peste 30 de milioane). Toate cele șase combinate au fost închise pentru o scurtă perioadă de timp în acest an, fiind redeschise doar patru. „Două – Viromet Făgăraș și Amurco Bacău – le-am pus în conservare, dar nu am dat oameni afară, iar celelalte patru funcționează. O parte din oameni i-am trecut pe Interagro SRL“, explică omul de afaceri. 

Război cu justiţia

Pare a fi o modă din ce în ce mai răspândită printre milionarii României să ai măcar un dosar penal pe numele tău. Şi, dacă se poate, să-i angrenezi în asta şi pe cei apropiaţi. Nici cel desemnat în 2013 drept cel mai bogat român nu face excepţie. După ce a fost trimis în judecată de DNA în 2012 pentru presupuse ilegalităţi privind finanţarea campaniei electorale a PSD, Ioan Niculae s-a trezit luat în vizor şi de DIICOT. Potrivit procurorilor, el se face vinovat de subminarea economiei naţionale (faptă care, după intrarea în vigoare a noilor coduri, s-a preschimbat în instigare la abuz în serviciu), spălare de bani şi sustragere de sub sechestru (prin înstrăinarea unor clădiri, terenuri şi acţiuni pentru care investigatorii luaseră măsuri asiguratorii). De ultimele două infracţiuni au fost acuzate şi fosta soţie a magnatului, fiica lui şi actuala soție. Prejudiciul calculat de procurori este de peste 125 de milioane de dolari.

Audiat în vară la DIICOT, multimilionarul s-a declarat nevinovat: „Ştiu că nu am facut nimic rău. Din contra, am făcut ceva ca economia să meargă“. El a spus că Guvernul a făcut primul pas, invitându-l la negocieri, dar şi că, dacă fabricile sale nu mai consumă gaz, apărea o criză de supraproducţie internă care ar fi putut duce chiar la probleme serioase în reţeaua naţională. „Aşa subminăm noi economia naţională – în loc să tăiem fabricile şi să le dăm la fier vechi le facem să meargă. Şi îi jignim pe domnii investitori străini că, în loc să lăsăm piaţa liberă în care să se afirme îndrăznim şi noi să mai producem câte ceva“, a mai spus el. În plus, Niculae a ţinut să precizeze că nu a susţinut nici guvernul Ponta şi nici pe cele precedente. „Noi suntem oameni de afaceri, noi îi susţinem plătind taxe şi impozite“, a precizat acesta.