Propunerea, sprijinită de partidul la guvernate Fidesz, este destinată atragerii de noi investitori, în special din China. Deţinătorii unui paşaport ungar au dreptul de a trăi şi munci în toate statele din Uniunea Europeană.

Potrivit unei propuneri legislative publicate pe pagina de Internet a Parlamentului ungar, Agenţia de gestionare a datoriei statului ar urma să emită o serie de bonduri speciale către străini, iar cei care cumpără bonduri în valoare de cel puţin un sfert de milion de euro vor primi tratament preferenţial la imigrare.

‘Propunerea leagă obţinerea cetăţeniei de cumpărare de obligaţiuni deoarece este menită să ajute statul să se finanţeze’, scriu parlamentarii care au avansat această propunere legislativă. Unul dintre autorii propunerii precizează că sunt vizaţi îndeosebi investitorii chinezi.

Ungaria are de rambursat în următorii ani datorii externe în valoare de mai multe miliarde de euro şi a analizat mai multe modalităţi de refinanţare, printre care vânzarea de obligaţiuni în euro către populaţie şi atragerea de noi investitori din Asia. De asemenea, oficialii de la Budapesta au cerut un program de finanţare de la UE şi FMI însă deocamdată discuţiile trenează.
SURSA: Agerpres