Stocul modern de spaţii de birouri de clasa A şi B este estimat astăzi la 119.000 mp sau 367 mp la mia de locuitori, potrivit unui studiu realizat de JLL pe piaţa din Cluj-Napoca. Peste 50% din acest stoc este clasificat ca spaţiu de clasa A.

Anul acesta, stocul va fi completat cu încă patru proiecte care vor adăuga o suprafaţă de peste 50.000 mp închiriabili. Ieşeanul Iulian Dascălu va finaliza United Business Center Tower, în suprafaţă de 10.000 mp. Fondul de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) şi antreprenorul Ovidiu Şandor inaugurează săptămâna viitoare prima etapă a proiectului The Office, în suprafaţă de 19.350 mp, iar astăzi au anunţat un nou chiriaş pentru proiect; este vorba despre producătorul de software specializat pentru sectorul imobiliar Yardi, care a închiriat 3.000 mp în The Office.

Tot în acest an se va finaliza a doua etapă a proiectului Liberty Technology Park, în suprafaţă de 13.400 mp, proiect dezvoltat de firma Fribourg Development, controlată de Ion Sturza, fostul director general adjunct al Rompetrol şi fost premier al Republicii Moldova. Tot etapa a doua de dezvoltare va fi predată şi în cazul Cluj Business Center, în suprafaţă de 8.000 mp, proiect aflat în dezvoltarea Felinvest, compania fraţilor Octavian şi Călin Buzoianu; proiectul este dezvoltat pe terenul fostei fabrici de dulciuri Feleacul.

Consultanţii JLL arată că nivelul chiriilor practicate în Cluj-Napoca este foarte competitiv. Pentru spaţiile de clasa A, chiria variază între 12 şi 14 euro/mp/lună, în timp ce în cazul spaţiilor de o calitate mai redusă aceasta scade sub 10 euro/mp/lună. Rata de neocupare în Cluj este estimată la sub 10%.

Principalii chiriaşi de pe piaţa clujeană includ companii mari din domeniul IT precum Endava, SAP, IBM, Siemens, Intel, Pentalog, Iquest şi SoftVision.