În privința direcțiilor de investiții, mai bine de jumătate dintre respondenți (54%) consideră prioritare activitățile de business existente, transformarea digitală și sustenabilitatea. În plus, peste trei sferturi dintre respondenți (79%) și-au ajustat deja sau plănuiesc să își ajusteze lanțul de aprovizionare pentru a reduce costurile și a diminua riscurile, astfel încât companiile să fie pregătite în cazul unor viitoare perturbări, potrivit studiului EY 2022 CEO Outlook.

Achiziții accelerate în 2022

După un an al recordurilor, în care s-au înregistrat tranzacții M&A în valoare totală de 5 trilioane de dolari, tranzacțiile vor rămâne un instrument cheie pentru directorii generali în 2022, în completarea altor zone de investiții. Aproape două treimi dintre respondenți (59%) preconizează că organizațiile lor vor realiza achiziții în următoarele 12 luni, în creștere de la 48% la începutul lui 2021.

„Ne așteptăm ca ritmul din zona fuziunilor și a achizițiilor locale să se intensifice și mai mult în 2022, pe măsură ce directorii generali continuă să caute oportunități pentru a accelera transformarea afacerii lor și consolidarea pozițiilor din piață. Cu toate acestea, odată cu creșterea concurenței pentru active de bună calitate, așteptările vânzătorului privind prețurile sunt în creștere și va fi important ca directorii generali să mențină o abordare riguroasă a deciziilor de evaluare a investițiilor, având în vedere semnalele inflaționiste nefavorabile date de creșterea costurilor cu energia, salarii, costul materiilor prime și ratele dobânzilor, precum și de perturbarea continuă a lanțurilor de aprovizionare cauzată de pandemie”, declară Peter Latos, lider al departamentelor de Consultanță și Strategie și Tranzacții în cadrul EY România.

Planurile de investiții ale directorilor generali ar putea fi totuși afectate de riscurile provenind din exteriorul companiilor lor. Majoritatea directorilor generali intervievați (87%) și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor materiilor prime și au identificat tensiunile comerciale (18%), impactul schimbărilor climatice (17%) și intensificarea concurenței (13%) drept cele mai importante riscuri la adresa creșterii companiilor lor în viitor.

Perspectivele pentru tranzacțiile M&A în 2022

În următoarele 12 luni, directorii generali vor acorda prioritate tranzacțiilor care ar putea îmbunătăți capacitățile operaționale (26%), poziționarea în legătură cu aspectele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) și amprenta de sustenabilitate (20%), potrivit studiului.

SUA, Regatul Unit, China, India și Germania sunt destinațiile preferate ale directorilor generali care intenționează să realizeze o achiziție în 2022, iar tehnologia, sănătatea și producția avansată sunt primele trei sectoare menționate pe zona achizițiilor de active.

În privința principalelor tendințe de pe piața M&A în 2022, directorii generali se așteaptă la o intensificare a ofertelor ostile și competitive (72%), ca fondurile de investiții private să devină un cumpărător important (70%), la o creștere a tranzacțiilor transsectoriale (68%) și transfrontaliere (65%), precum și la mai multe megatranzacții (56%).

Potrivit studiului, aspectele legate de ESG și sustenabilitate devin tot mai importante pentru investitori. Un procent covârșitor de 99% dintre directorii generali respondenți au declarat că țin cont de aceste aspecte în dezvoltarea strategiilor lor de achiziții, în timp de 6% dintre respondenți au declarat că au existat cazuri în care au renunțat anul trecut la tranzacții din cauza problemelor legate de ESG ale activelor vizate.

Concentrarea pe sustenabilitate naște tensiuni

Tranziția către transformarea sustenabilă devine o schimbare permanentă în rândul directorilor generali în lumea de după conferința COP26. Deși veniturile rămân un factor esențial, mai bine de trei sferturi dintre respondenți (82%) consideră aspectele ESG drept extrem de importante sau importante în luarea deciziilor strategice. Totodată, 28% dintre respondenți văd clar avantajul competitiv al poziției de lider în materie de sustenabilitate.

Cu toate acestea, 65% dintre respondenți recunosc că s-au confruntat cu rezistență din partea investitorilor și acționarilor față de strategia de tranziție către sustenabilitate, iar aproape un sfert (21%) au declarat că investitorii nu manifestă susținere față de planurile de investiții pe termen lung sau că aceștia sunt fixaţi pe profiturile trimestriale.