În iulie 2010, România a atribuit două concesiuni de exploatare petrolieră în platoul continental al Mării Negre recuperat în urma deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie. Agenţia naţională a resurselor minerale (ANRM) a informat că firmele care au câştigat apelul de oferte lansat la sfârşitul lui 2009, Lukoil Overseas-Vanco International (ruso-american) şi Melrose Resources-Petromar Resources (britanico-român), vor avea dreptul de a explora, dezvolta şi exploata două perimetre.

Lukoil Overseas a precizat că studiile seismice, care vor continua până în luna noiembrie, sunt efectuate de compania CGGVeritas şi acoperă o suprafaţă de aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi.

Blocurile Est Rapsodia şi Trident sunt localizate sub ape cu adâncimi între 90 şi 1.000 metri, la o distanţă de 60-100 kilometri de coastă. Lukoil Overseas a deschis un birou la Bucureşti pentru a administra aceste proiecte.

Lukoil are de gând să investească aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru extracţia de petrol în România. Investiţiile în prospecţiuni geologice, căutare şi confirmarea de rezerve ar urma să se ridice la 400 milioane de dolari în următorii trei ani.

Înfiinţată în anul 1998, compania Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.
SURSA: Agerpres