Solutia gasita de Comisia Nationala de Prognoza pentru ca Romania sa atinga cresterea economica estimata pentru acest an, de 6%, consta in “urgentarea lucrarilor de refacere a infrastructurii si reconstructie a locuintelor afectate de inundatii, care vor avea efect de antrenare si a altor sectoare”. Cu toate acestea, ultimele date referitoare la prognozele macroeconomice pentru 2005 arata o reducere a cresterii economice la 5,7%. Deficientele sistemului de distribuire a banilor alocati pentru diminuarea efectelor inundatiilor nu merg insa in directia “recomandarilor” date de prognoza. O alta estimare a Comisiei de prognoza se refera la “bazele” cresterii economice, acestea fiind sectorul serviciilor si cel al constructiilor, in conditiile in care industria si agricultura nu vor mai cunoaste cresteri semnificative.

Tot Prognoza spune ca datele estimate pentru consumul populatiei se schimba, acesta urmand sa creasca de la 7% la 9,6%, in schimb investitiile nu vor mai creste cu 11,4%, ci doar cu 9,8%. Asa cum era de asteptat, vom inchide anul 2005 cu o inflatie de 7,5%, comparativ cu estimarile initiale, care prognozau un nivel de 7%.

In privinta exporturilor, Comisia de Prognoza spune ca acestea se vor mentine la nivelul estimat in primavara acestui an, de 21,9 miliarde euro, insa importurile vor creste cu 1,1 miliarde euro. Ca urmare, vom avea o majorare a deficitului comercial si a deficitului de cont curent de la 6,6% la 8,1%.Un alt indicator modificat este cursul de schimb, care este estimat pentru acest an la 3,59 lei/euro, fata de datele initiale, folosite si la rectificarea bugetara din luna iunie, de 3,65 lei/euro.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) mentine o parte a indicatorilor estimati pentru 2006, respectiv cresterea economica de 6,1%, insa modifica inflatia pentru anul viitor de la 5% la 5,5%, la fel ca si media anuala de la 6% la 6,3%, si deficitul de cont curent, estimat initial de 6,2% din PIB, la 6,9% din PIB. Principalul motiv invocat pentru majorarea nivelului deficitului de cont curent este cresterea importurilor “In anul 2006, in timp ce ritmul de crestere a exporturilor nu se modifica semnificativ, importurile vor creste mai mult decat s-au prevazut initial”, spune CNP.


Interesant este ca pentru anul viitor nu se prevad decat 50.000 de noi locuri de munca, motivate de aplicarea cotei unice, comparativ cu acest an, in care aceasi masura fiscala a determinat cresterea numarului locurilor de munca cu 123.000.


Acestea sunt noile “spaime” ale ministrului Finantelor cu care va trebui sa se prezinte in fata Fondului Monetar, dar si cu noi masuri de majorare a veniturilor la bugetul de stat: pastrarea TVA la nivelul de 19%, pentru care o eventuala majorare ar fi multumit in mare parte FMI, nevoia unui deficit bugetar de peste 1% din PIB, fostul ministru al Finantelor a negociat un deficit de 0,5% din PIB, si mai ales ultimele estimari ale Comisiei de Prognoza pentru indicatorii macroeconomici de anul viitor, estimari care duc spre o majorare a celor mai multi dintre acestia. Toate acestea nu fac decat sa ingreuneze sarcina ministrului de Finante vizita pe care urmeaza sa o faca la Washington.
“FMI insista pe mentinerea indicatorilor macroeconomici.”

Sebastian Vladescu,

ministrul Finantelor Publice

Anii 2005 si 2006 In cifre

2005 (date initiale)
2005 (date finale)
Inflatie decembrie/decembrie
7%
7,5%
Inflatie medie anuala
8,1%
8,8%
Crestere economica
6%
5,7%
Deficit de cont curent
6,6%
8,1%
2006 (date initiale)
2006 (date finale)
Inflatie decembrie/decembrie
5%
5,5%
Inflatie medie anuala
6%
6,3%
Crestere economica
6,1%
6,1%
Deficit de cont curent
6,2%
6,9%
Sursa: Comisia nationala de prognoza