Raed Arafat anunță că în momentul de față se fac mai multe analize urmând să fie luată o decizie referitoare la carantinarea orașelor. Șeful DSU susține că spre deosebire de anul trecut, în momentul de față situația este diferită având în vedere faptul că 30% dintre persoane sunt vaccinate.

Deși Timișoara se află în momentul de față în carantină, Arafat susține că aceasta nu este cea mai bună soluție din punct de vedere economic. Șeful DSU a mai adăugat că deciziile referitoare la accesul în restaurante sau obligativitatea măștii de protecție pot fi controlate, însă închiderea unei localități implică mai multe aspecte.

„Se fac punctajele, se fac analizele, se ia decizia. Noi am mers pe măsuri de carantinare înainte, în valul 2, 3. Lucrurile un pic s-au schimbat, avem 30% de vaccinați. Există posibiluitatea să lăsăm deschis, de asta trebuie să analizezi foarte clar când iei o decizie de carantinare, pentru că în anumite localități dacă închizi, riști pe plan economic. Dacă se respectă deciziile, se poartă mască, cine intră în restaurante, astea pot fi controlate”, a declarat Arafat.

Raed Arafat, despre carantinarea Bucureștiului

Totodată, la finalul săptămânii trecute, Raed Arafat vorbea și despre situația din București. Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență declara atunci că nu se ia în calcul carantinarea Capitalei şi că se încearcă evitarea acestui lucru, întrucât ar avea un „impact major”.

El a subliniat faptul că există măsuri pentru fiecare tip de incidență, adăugând și atunci că o carantină totală ar avea prea multe urmări.

„Nu s-a pus problema Capitalei să intre în carantină. Şi aţi văzut, se iau măsuri, sunt măsurile de 3 la mie, de 6 la mie, de 7,5 la mie, dar se evită totuşi carantinarea unei capitale, care ar avea un impact major. La acest moment acest lucru nu s-a discutat”, a afirmat Raed Arafat.

Întrebat atunci care ar fi pragul de la care s-ar putea ajunge la măsura carantinei în Bucureşti, el a spus că nu poate să dea praguri, în contextul în care pentru aceste măsuri se fac anumite calcule complexe împreună cu INSP.

„Nu dau praguri, pentru că ştiţi că e un calcul mai complex care se face cu INSP-ul, aşa că rămâne să vedem care vor fi datele şi monitorizarea, dar se evită carantinarea Capitalei. Nu am carantinat-o nici altădată, doar că noi sperăm ca oamenii totuşi să respecte, cu toţii să respectăm măsurile care se recomandă, ca să reuşim să controlăm situaţia”, spunea Arafat.