Folosind o abordare inovatoare, cercetătorii Steven L. Zeichner de la UVA Health și Xiang-Jin Meng de la Virginia Tech au dezvoltat ceea ce ar putea deveni un vaccin universal pentru coronavirusuri.

Acest vaccin nu ar lupta doar împotriva tuturor tulpinilor actuale și viitoare ale SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19, ci și asupra coronavirusurilor care riscau să ducă la epidemii. Și chiar asupra celor care provoacă răcelile obișnuite, scrie Weather.com.

Cum poate face asta un vaccin

Vaccinul creat de Zeichner și Meng adoptă o abordare neobișnuită, în sensul că vizează o parte din proteina spike a virusului, numită „peptida de fuziune virală”. Această peptidă de fuziune este în esență universală în rândul coronavirusurilor.

Nu s-a schimbat deloc în niciuna dintre secvențele genetice ale SARS-CoV-2, obținute de la mii de pacienți din întreaga lume. Capacitatea vaccinului de a viza această „parte universală” ar trebui să o facă eficientă împotriva tuturor coronavirusurilor.

Astfel, cei doi au făcut două vaccinuri – unul conceput pentru a proteja împotriva COVID-19 la om și altul împotriva împotriva diareei epidemice porcine (PEDV), la porci.

Ambele vaccinuri au fost administrate diferitelor grupuri de porci, iar analiza ulterioară a arătat că vaccinul pentru PEDV, precum și cel pentru SARS-CoV-2 a protejat porcii împotriva bolii cauzate de PEDV. În timp ce vaccinurile nu au prevenit complet infectarea, au protejat cu succes porcii pentru a nu dezvolta simptome severe. Mai mult, au pregătit sistemul imun al porcilor pentru a oferi un răspuns imun mult mai puternic la infecție.

Chiar dacă dovezile demonstrează eficacitatea vaccinului împotriva tuturor coronavirusurilor, cercetătorii spun că ar fi necesare teste suplimentare și studii umane înainte ca vaccinul să fie aprobat pentru producția și utilizarea în masă.

Vaccinul ar putea fi produs în serie, foarte ușor și ieftin, deoarece este creat folosind o tehnică existentă, care implică modificarea genetică a bacteriei comune E. coli. Vaccinurile astfel create se numesc vaccinuri inactivate.

Rezultatele acestui studiu, în prezent în curs de evaluare inter pares, au fost publicate recent în revista științifică PNAS.

Sursă foto: Dreamstime