Adrian Câciu, critici dure pentru USR și PNL
Adrian Câciu a lansat o serie de acuzații la adresa partenerilor de negocieri, afirmând că atât USR, cât și PNL se află „în cea mai proastă formă” pentru a pretinde un rol central într-o eventuală guvernare. El amintește că USR a refuzat guvernarea în decembrie 2024, iar acum ar trebui să clarifice dacă își asumă sau nu această responsabilitate și în ce condiții.
„Pentru voi, toți cei care sunteți în alte partide sau în afara PSD și vorbiți, pe tonuri destul de agresive, despre PSD și de participarea sa la viitoarea guvernare: Voi veți fi parte sau nu a guvernării?
Acesta este primul răspuns pe care trebuie sa il dati!
O veți face necondiționat sau doar în functie de acceptarea unor principii de guvernare, elemente de program, de reformă, de bunăstare a românilor, de dezvoltare a României?
Amintesc tuturor celor care acum vorbesc de PSD ca, în decembrie, aveam fix aceleași patru partide la negocieri: USR, PSD, PNL, UDMR. USR nu si-a asumat atunci guvernarea.
Sunteti convinși, voi, cei din USR ca acum veti fi parte a guvernarii? Daca da, în ce conditii?”, spune Adrian Câciu.
Fostul ministru acuză USR că își maschează interesele sub o agendă „reformistă”, în realitate urmărind obținerea unor portofolii-cheie precum Fondurile Europene, Mediul și, posibil, Sănătatea.
În ceea ce privește PNL, Adrian Câciu susține că partidul este slăbit de plecările interne și de susținerea acordată actualului președinte ales, Nicușor Dan, în ciuda faptului că acesta a fost respins anterior chiar de membrii PNL.
Avertisment privind reforma fiscală
Un punct central în mesajul transmis de Câciu vizează angajamentele fiscale asumate deja de Guvern în relația cu Comisia Europeană. Acesta subliniază că planul Boloș prevede venituri suplimentare de 21 miliarde lei prin reformă fiscală și nu prin tăieri de cheltuieli.
În acest context, Câciu întreabă direct dacă PNL și USR au discutat cu oficialii europeni despre renunțarea la reforma fiscală, în condițiile în care afirmă public că nu susțin majorări de taxe.
„Toți spuneți că nu veți face reforma fiscală! Ok, ați rezolvat dialogul cu Comisia Europeană în acest sens?”, întreabă el.
Mesaj pentru electorat și adversari
Adrian Câciu insistă că PSD va rămâne parte a soluției, indiferent dacă va intra în viitorul guvern sau va adopta o poziție de opoziție constructivă. Însă, înainte ca alte partide să ceară participarea PSD la guvernare, acestea ar trebui să răspundă dacă pot forma o echipă coerentă și dacă sunt compatibile în viziunea asupra guvernării.
În final, Câciu afirmă că este timpul să se renunțe la retorica electorală și la „circul politic”, sugerând că PSD este pregătit pentru guvernare, dar nu va accepta să fie țap ispășitor într-un joc politic fără viziune.
„Eu vă spun câteva lucruri:
1. Lasati PSD în pace. PSD este parte a solutiei. Problema o veti reprezenta voi.
2. Nu sunteți în cea mai buna formă la masa negocierii.
Voi l-ați exclus pe Nicușor Dan din partid, nu noi! Voi veti conditiona guvernarea de anumite portofolii, oricât vă ascundeți în spatele agendei „reformiste”.
Vă dau doua pe care vi le doriți cu sârg, desi ar fi trei: Fondurile Europene și Mediul (al treilea portofoliu ar fi Sănătatea).
3. Nici PNL nu e în cea mai bună formă, oricât ar încerca să mascheze, printr-un marketing al eșecului, forma precară în care se află la masa negocierii.
Motivul e simplu: lângă Nicușor Dan stau mulți PNL-iști dați afară sau care au plecat din cauza conducerilor PNL din ultimii 3 ani! Orban, Glavan, Cîțu, Vîlceanu etc.
4. Toți stiti planul fiscal structural asumat de Boloș în decembrie 2024, care prevede venituri suplimentare la buget de 21 miliarde lei din reforma fiscala! Atentie, nu din reforma pe cheltuieli!
Toți spuneți că nu veti face reforma fiscala!
Ok, ati rezolvat dialogul cu Comisia Europeana în acest sens? (V-am spus, intr-o postare anterioară ce aveți de făcut).
5. Cât la sută din măsurile de sprijin pentru economie și oameni sunteți dispuși să păstrati?
E o întrebare la care va trebui să răspundeți în negocieri!
Până la PSD, care, repet, va fi parte a soluției(guvernare sau opozitie constructivă) răspundeți-vă la întrebarea: cât de compatibili sunteti cu privire la viziunea asupra guvernării acestei țări!
Am mai spus, campania electorală s-a încheiat!
Ar trebui să se încheie și circul politic!
Asta, bineînțeles, dacă aveți și altceva de oferit, în afară de circ și arătat cu degetul!”, mai transmite Adrian Câciu în postarea sa de pe Facebook.

Daniel Băluță: PSD trebuie să intre la guvernare
Prim-vicepreședintele PSD și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, susține că PSD ar trebui să facă parte din viitorul guvern, în contextul unui moment dificil pentru România. Potrivit acestuia, prezența social-democraților în executiv ar putea atenua impactul măsurilor care urmează să fie luate.
El este convins că PSD trebuie să intre la guvernare pentru a ajuta România să traverseze o perioadă complicată. În opinia sa, măsurile grele pot fi mai ușor suportate de populație dacă sunt susținute de un partid cu experiență guvernamentală și cu o abordare socială.
„Propria mea opinie este aceea că PSD trebuie să intre la guvernare tocmai din acest motiv, este un moment foarte dificil pentru România şi am convingerea că prezenţa noastră în interiorul unui guvern nu va face altceva decât ca măsurile ce urmează a fi luate să fie suportate mult mai uşor de către oameni. Asta este ceea ce cred eu”, a spus prim-vicepreşedintele PSD Daniel Băluţă, la Antena 3.
Nu vorbim despre un guvern de sacrificiu
Prim-vicepreședintele PSD a respins categoric ideea unui guvern de sacrificiu, afirmând că social-democrații nu ar accepta o astfel de formulă. El a subliniat că decizia privind intrarea la guvernare va fi luată în urma consultărilor interne și în funcție de direcția trasată de președintele ales, Nicușor Dan.
„În mod evident, în urma discuţiilor pe care le vom avea cu colegii noştri, vom lua o decizie şi sunt convins că acea decizie va fi cea mai bună decizie, o decizie care să pună în prim plan interesele României şi în plan secund interesele Partidului Social Democrat”, a menţionat el.
Întrebat despre posibilitatea ca Ilie Bolojan să fie desemnat prim-ministru, Daniel Băluță a declarat că nu se poate pronunța în lipsa unei propuneri oficiale. El a reiterat că decizia privind formarea guvernului va fi luată doar după consultările cu șeful statului.
„Nu am cum să mă pronunţ vizavi de acest lucru, pentru că nu ştim dacă preşedintele României îl va propune pe domnul Bolojan, nu ştim dacă preşedintele României va propune PSD să creeze un guvern în jurul unui premier PSD. Nu avem de unde să cunoaştem acest lucru. Această decizie, această informaţie va reveni doar în urma consultărilor pe care le vom avea cu preşedintele României”, a subliniat Băluţă.