Vine marea criză în România. Avertisment cumplit: Urmează scumpiri masive și venituri înghețate
Vine marea criză? De ce insistă atât de mult PNL, USR și UDMR ca PSD să facă parte din viitorul executiv?
Pentru că „nu vor face față șocurilor economice și sociale din următoarele șase luni”, spun surse politice pentru Gândul. Pentru că „nu au expertiza necesară pentru a lua măsuri care să țină economia pe plus, măsurile anunțate de ei până acum vor conduce la recesiune, concedieri, inflație și reducerea puterii de cumpărare, prin explozia prețurilor și înghețarea veniturilor”, explică aceleași surse.
Un alt motiv invocat a fost acela că „deși PSD a fost factor de stabilitate în guvernare, probabil este nevoie de un sac de box pentru măsurile de austeritate anunțate deja public”.
Ce „șocuri economice și sociale” se pregătesc pentru România? Primul pas: renunțarea la plafonarea prețurilor la energie
Primul impact major asupra populației va veni odată cu creșterea masivă a facturilor la energie, începând cu 1 iulie, când plafonarea actuală va fi eliminată. Companiile de electricitate au anunțat deja noile tarife, care aduc scumpiri semnificative – în medie cu 40-50%.
„Dacă, până acum, facturile la utilități au fost înghețate, de la 1 iulie, pentru consumatorii vulnerabili, valoarea facturii se va dubla. Iar șocul se va resimți din plin în iarnă, când facturile vor crește și mai mult”, adaugă sursele citate.
Bugetarii, ținta politicilor noului Executiv. Teama de greve
O a doua lovitură va fi încasată de angajații bugetari. Pe de o parte, concedieri și șomaj, fără un plan bine gândit de reformă. Pe de altă parte, „scandal și haos în implementarea prevederilor Legii 296, cu privire la comasarea / restructurarea instituțiilor publice cu mai puțin de 50 angajați”, arată aceleași surse.
Pe de altă parte, „reducerea cu 15% a cheltuielilor în aceste instituții, un exemplu ar fi înghețarea sau chiar tăierea normelor de hrană la militari și polițiști”.
Posibile greve și manifestații de protest vor apărea și în rândul profesorilor „care își vor vedea salariile înghețate și nu vor mai primi măririle promise, precum și prima de carieră didactică”, sunt previziunile surselor politice contactate de Gândul.
Vine marea criză? La cât poate crește TVA-ul?
Un alt motiv pentru care partidele de dreapta vor PSD la guvernare este acela că vor să aplice „creșterea TVA, anunțată pe mai multe voci, cu 5 puncte procentuale”, potrivit surselor citate.
Această măsură va însemna „un șoc pentru 90% dintre românii cu venituri mici și medii, care vor avea parte de o creștere puternică a inflației și o scădere exponențială a puterii de cumpărare”.
„Creșterea TVA la 24% ar conduce la falimentul multor IMM-uri, iar economia va intra în recesiune până la finalul anului”, sunt previziunile din mediul politic.
Poziția fermă a PSD: „Nu acceptăm tăieri din fondurile pentru investiții”
În contextul discuțiilor despre reducerea cheltuielilor bugetare, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a menționat posibilitatea unei reprioritizări a investițiilor publice, iar reprezentanți ai USR au sugerat inclusiv tăieri în acest domeniu. În replică, PSD a declarat public, joi, că se opune categoric reducerii fondurilor pentru investiții și solicită o analiză detaliată a efectelor economice generate de acestea.
„Da, se dorește ca supapă de reducere a deficitului prin tăierea a 0,6% din PIB de la investițiile publice în anul 2025, adică minus 12 miliarde lei. PSD nu este de acord cu asta. În ultimii ani PSD a făcut din România un șantier, fie că sunt proiecte de infrastructură mare – 400 km de autostrăzi, școli, spitale, fie că sunt proiecte de infrastructură locală. În afară că tăierea investițiilor va atrage nemulțumiri, de la primari până la oameni de rând, România se poate dezvolta doar prin investiții masive. Iar PSD vrea să vadă o analiză clară pe proiectele de investiții, să vadă efectele de multiplicare economice și sociale”, spun analiști politici.
Buget de austeritate în 2026: pensii și salarii înghețate
Un nou val de impact va veni în iarnă, odată cu adoptarea bugetului pentru anul 2026. Documentul va aduce măsuri dure, printre care înghețarea pensiilor și salariilor, în cadrul unui plan de austeritate menit să reducă deficitul bugetar.
„Va fi un buget de austeritate dură – înghețarea pensiilor și a salariilor, înghețarea salariului minim, inflație de 10%, reducerea sau eliminarea completă a schemelor de ajutor de stat și a sprijinului pentru IMM-uri, taxe mărite și concedieri.
Se prefigurează o serie de măsuri controversate, printre care posibila privatizare parțială a sistemelor de educație și sănătate (inclusiv introducerea Pilonului 2 în sănătate), vânzarea integrală sau parțială a unor companii de stat profitabile precum Hidroelectrica, Romgaz și Nuclearelectrica, precum și introducerea unui regim fiscal favorabil pentru contractele de muncă part-time. Totodată, plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază ar urma să fie eliminată, iar liberalizarea pieței gazelor naturale ar putea fi devansată înainte de iulie 2026.
„Vom intra la guvernare doar dacă ne putem impune măsurile echilibrate pe care le-am pus în aplicare și în trecut”, au declarat surse din PSD.
În ansamblu, partidul își propune să joace din nou rolul forței raționale din guvern, cu responsabilitatea de a gestiona crizele, așa cum a făcut în trecut în fața provocărilor legate de pandemie, energie sau dificultăți economice, toate desfășurate în contextul unui conflict la graniță.