Lia Olguța Vasilescu a subliniat că toate cele trei scenarii – opoziție totală, susținerea unui guvern din Parlament sau participarea la guvernare – rămân în discuție, însă decizia va depinde de modul în care se vor desfășura negocierile și de compatibilitatea proiectelor propuse de celelalte formațiuni politice.
Lia Olguța Vasilescu: Nu voi fi prim-ministru
Edilul a afirmat că este important și modul în care viitorii parteneri vor înțelege parteneriatul cu PSD, mai ales în contextul economic actual. Lia Olguța Vasilescu a exclus categoric posibilitatea de a accepta funcția de prim-ministru, în cazul în care o astfel de variantă ar fi fost luată în calcul.
„Noi avem un mandat de negociere – echipa care va discuta atât cu președintele, cât și cu celelalte partide. Dar nu vă ascund că opinia aproape generală este de retragere în opoziție.
Sigur, însă, că toate cele trei variante sunt pe masă: de opoziție totală, de susținere din Parlament a guvernului sau de intrare la guvernare.
Depinde de negocieri, de modul în care ne compatibilizăm proiectele, de modul de abordare a situației economice și, de ce nu, de modul în care se va înțelege parteneriatul cu noi”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.
În intervenția sa, Olguța Vasilescu a acuzat o parte din comunicatorii partidelor pro-europene că încearcă să pună întreaga responsabilitate pentru problemele economice pe seama PSD.
Critici la adresa partidelor pro-europene: „Nu PSD a crescut deficitul”
Lia Olguța Vasilescu a amintit că în anul 2019, când partidul a guvernat singur, deficitul bugetar era de 2,8%, în timp ce în 2020 acesta a crescut la 9,2%, fără ca PSD să se afle la guvernare.
Potrivit edilului, în perioada guvernărilor ulterioare nu s-ar fi realizat investiții majore, comparabile cu cele din mandatul PSD, și a criticat lipsa proiectelor de infrastructură, precum construcția de autostrăzi. În plus, ea a reamintit că în acei ani au fost înghețate pensiile și salariile.
Referindu-se la condițiile în care PSD ar putea reveni la guvernare, Vasilescu a precizat că partidul nu va accepta să fie folosit pentru acțiuni precum înlocuirea unor persoane-cheie din instituții sau majorarea TVA.
În schimb, a subliniat că PSD ar putea fi deschis unei colaborări guvernamentale doar dacă obiectivul principal ar fi stimularea economiei, continuarea investițiilor și aplicarea unor reforme necesare.
„Vedem în continuare unii comunicatori ai partidelor pro-europene tind să vorbească despre greaua moștenire lăsată de PSD. Adică unii care au dus deficitul de la 2,8% din 2019, când PSD guvernase singur, la 9,2% în doar un an de zile, în 2020, sau la 7,1% în 2021.
Ne scot pe noi acum țap ispășitor, deși în acea perioadă 2022-2021 nu s-au făcut nici măcar jumătate dintre investițiile care s-au făcut acum.
Nu-mi amintesc vreun kilometru de autostradă măcar. În schimb, îmi amintesc că au fost înghețate pensiile și salariile”, a mai spus Olguța Vasilescu.