Toți cei care merg în Regatul Unit trebuie să știe! Pașaportul devine obligatoriu la intrearea în țară. Se întâmplă de mâine

Începând de vineri, 1 octombrie, turişti şi oamenii de afaceri europeni nu mai pot să treacă vama în Regatul Unit doar cu cartea naţională de identitate. Schimbarea a fost anunțată de mai mult timp și are loc din cauza Brexitului.

De asemenea, această nouă măsură este valabilă pentru toţi europenii, inclusiv pentru minori. Mai mult, paşaportul este necesar să fie valabil pe toată perioada călătoriei pe teritoriul britanic.

Există trei excepţii de la această regulă

Totuși, trebuie menționat că există trei excepţii de la această regulă. Astfel, când călătorul deţine un permis valid de muncă transfrontalier, este autorizat să primească îngrijiri de sănătate în Regatul Unit sau deţine un permis familial printr-un program UE prin care se duce la familia sa, acesta este scutit de obligativitatea pașaportului și îi suficientă doar cartea de identitate.

În privinţa unor sejururi mai mari de şase luni de zile, în funcţie de motivul călătoriei, călătorii sunt obligaţi să ceară o viză autorităţilor britanice. Guvernul lui Boris Johnson a postat pe site un formular online care permite verificarea acestei obligaţii unei călătorii.

Aceste reglementări urmează să se modifice în anii următori, prin implementarea unui sistem de autorizare electronică a călătoriei, până la sfârşitul lui 2024.

Conform informaţiilor comunicate de autorităţile britanice, cetăţenilor europeni (inclusiv cetăţenilor români) nerezidenţi în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic, arată comunicatul de presă al MAE.

„Totodată, cetăţenii români nerezidenţi care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni (pentru activităţi de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autorităţile britanice, în conformitate cu sistemul de imigraţie bazat pe puncte (point-based immigration system – PBS).

Pentru a verifica dacă scopul şederii necesită o viză sau dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare pentru obţinerea acesteia, poate fi consultată următoarea pagină de internet în limba engleză, pusă la dispoziţie de către autorităţile britanice: https://www.gov.uk/check-uk-visa.

Autorităţile britanice recomandă persoanelor care au menţiuni înscrise în cazierul judiciar, precum şi persoanelor cărora le-a fost refuzată în trecut intrarea pe teritoriul Regatului Unit, depunerea unei cereri pentru obţinerea vizei şi pentru deplasările de scurtă durată (sub 6 luni), potrivit informaţiilor comunicate prin intermediul portalului https://www.gov.uk/browse/visas-immigration”, mai arată MAE.

Sursă foto: Dreamstime