Manipularea odometrului unei mașini va fi interzisă

Legea 142/2023, ce vizează interzicerea modificării kilometrajului real al unei mașini, va intra în vigoare de luni, 29 mai 2023. În plus, cetățenii români vor fi obligați să repare odometrul sau să îl înlocuiască „fără întârziere”, în cazul în care este defect. Legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

„Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul”, se arată în legea respectivă, care precizează, de altfel, că manipularea odometrului este „o practică frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.”

Nu s-au stabilit, încă, pedepsele pentru încălcarea acestei reguli

Menționăm că actul normativ nu stabilește sancțiunile impuse pentru încălcarea acestei legi.

Prima formă a proiectului legislativ propunea închisoare de la o lună la un an sau amendă.

Apar noi reguli pentru românii care vor să își vândă mașina

De altfel, acea lege prevede ca toate valorile indicate de odometrele mașinilor din România se vor regăsi într-un registru electronic gestionat de Registrul Auto Român (RAR), programat să apară în 2024, iar românii care vor dori să cumpere o mașină vor trebui să primească de la vânzător un document de la RAR.

În acest document vor fi stipulate mai multe date despre autoturismul vizat. Printre acestea se vor regăsi numărul de kilometri și implicarea mașinii în accidente grave. Datele vor fi preluate de RAR de la stațiile autorizate pentru efectuarea inspecției tehnice periodice și de la service-uri, atunci când mașinile ajung acolo pentru verificări, reparații sau întreținere.

În baza informațiilor din acest registru, RAR va elibera, la cerere și contra cost, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune, respectiv autoturisme, un certificat denumit RAR Auto-Pass.

Acest document va conține informațiile existente în registru în legătură cu istoricul citirii odometrului, implicarea mașinii într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă și va fi valabil 60 de zile de la data eliberării.

La înstrăinarea unei mașini înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România, persoana care o vinde va trebui să transmită cumpărătorului, pentru mașina ce urmează să fie vândută, un certificat RAR Auto-Pass valabil.