Majorare TVA. Boloș a dat toate detaliile

Creșterea TVA-ului la unele produsele și serviciile ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024. Data se poate schimba, însă, în funcție de momentul în care Guvernul Ciolacu își va asuma răspunderea în Parlament pe întregul pachet de măsuri fiscale, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Nu se majorează TVA la alimente si medicamente. Așa rămâne. Este agreat în coaliție. Este pentru protejarea populației. O astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide. Afectăm direct populația prin consumul de alimente și medicamente.

În centrul măsurilor a fost să protejăm oamenii și mediul de afaceri. Nu va exista cota de TVA peste 19%. Noi suntem printre puținele țări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA”, a declarat ministrul Finanțelor, pentru Digi24.

La HoReCa rămâne la fel

Boloș a detaliat și despre TVA-ul la HoReCa vare va rămâne la 9%.

„Cel putin, discuția pentru moment este sa avem păstrată această cotă de 9%. Desigur, dacă vor exista modificări, coaliția le va anunța oficial. Aceasta este poza de moment”.

De asemenea, TVA-ul pentru lemnele de foc și energia termică nu se va schimba, ci va rămâne la 5%.

Majorare TVA. În schimb, TVA-ul pentru fotovoltaice va crește de la 5% la 9%. Totodată, cluburile, sălile de sport și festivalurile vor înregistra o creștere a TVA-ului de la 5 la 19%. Și TVA-ul pentru produsele bio-tradiționale va fi majorat de la 5 la 9%.

„Cred că cel mai rezonabil este intrarea de la 1 ianuarie. Așa ar fi rezonabil. Să avem un orizont de timp suficient pentru ca măsurile să fie implementate. Pentru ca industriile să își facă un calcul, un plan”, a mai afirmat ministrul Marcel Boloș.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a găsit soluțiile pentru ca PSD și PNL să se pună de acord în ceea ce privește măsurile fiscale. Boloș a declarat că în pachetul de măsuri fiscale discutat în coaliție a fost introdusă și o taxă pentru veniturile excepționale ale băncilor. În plus, va fi și o taxă pe cifra de afaceri a ămultinaționalelor care raportează profituri mici.

Marcel Boloș a fost întrebat dacă unele dintre măsurile vehiculate până acum se găsesc în acest pachet. Oficialul Guvernului a spus că se va impune o taxă de 1% pentru multinaționale dacă impozitul de 16% nu reprezintă 1% din cifra de afaceri.