Intră în vigoare de duminică, 11 Decembrie! E obligatoriu pentru toți șoferii din România

Mai precis, este vorba despre proprietarii care împrumută mașina. Dacă până acum ei trebuiau să transmită informații despre identitatea șoferului doar la solicitarea Poliției Rutiere, de acum înainte ei vor trebui să facă același lucru și în ceea ce privește Poliția Locală. Regula se aplică și pentru mașinile care sunt înmatriculate pe numele firmelor.

Legea mai arată că Poliția Locală va putea aplica amenzi de până la 2.900 de lei pentru persoanele fizice și amenzi în valoare de 14.500 de lei pentru persoanele juridice, în cazul în care nu primesc răspuns la aceste solicitări.

Legea are ca scop identificarea mai rapidă a celor care nu respectă regulile de circulație

Această lege are ca scop identificarea mult mai facilă și amendării celor care opresc sau parchează mașina în mod neregulamentar.

„La solicitarea Poliţiei Rutiere sau a Poliţiei Locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se va arăta în Codul Rutier, începând de duminică, 11 Decembrie.

Legea mai arată că poliția local va putea cere aceste date doar în contextul în care este vorba despre o oprire sau o parcare neregulamentară a mașinilor.

În ceea ce privește amenzile, amintim că, în prima parte a anului viitor, acestea trebuie achitate integral. Concret, nu se aplică regula plății la jumătate din minimul sancțiunii contravenționale în cel mult 15 zile.

Polițiștii locali vor avea o nouă competență

Inițiatorii acestei legi spun că polițiștii locali nu pot identifica, în prezent, șoferii care încalcă regulile cu privire la oprirea, staționarea sau parcarea mașinilor.

De asemenea, ei mai spus că ei nu pot să aplice nici sancțiuni pentru abaterile anterior menționate.

“În considerarea faptului că polițiștii locali vor avea competența de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/ staționate/ parcate neregulamentar, se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/ staționarea/ parcarea, având în vedere și faptul că sancțiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/ staționarea/ parcarea neregulamentară”, arată inițiatorii legii.