Se schimbă Codul Rutier! Informația momentului pentru șoferi. Se aplică în toată România

Șoferii trebuie să aibă mai mare grijă când conduc pe drumurile publice, deoarece ei riscă să rămână fără mașină dacă fac acest lucru, se arată într-un proiect legislativ de la Senat.

Mai precis, este vorba despre șoferii care circulă cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum. Proiectul legislativ de la Senat arată că acești șoferi riscă amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni, fiind vorba despre sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. De asemenea, Codul Rutier mai prevede că dreptul de a conduce va fi suspendat pentru o perioadă de 180 de zile.

Dacă șoferul care a fost sancționat o dată, depășește din nou pragul de viteză într-o perioadă de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, atunci perioada de suspendare se va majora cu încă 30 de zile.

Șoferii riscă să rămână fără autoturisme

Proiectul, care modifică Codul Rutier, mai arată că șoferii pot rămâne fără autoturism dacă în perioada de 6 luni de la reținerea talonului mașina a cărui certificat de înmatriculare este reținut va fi văzută în trafic.

”Depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic se sancţionează complementar cu reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculul pe o perioadă de 6 luni”, se arată în proiect.

Mașinile confiscate vor intra în proprietatea statului

Documentul respectiv mai arată că autoturismele confiscate vor intra în posesia statului și vor putea fi valorificate, așa cum prevede OG 14/2007, cea care se referă la reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea statului. Menționăm că statul are dreptul de a vinde, dacă dorește, aceste autoturisme.

Potrivit inițiatorilor, această măsură este necesară deoarece viteza îi incită pe conducătorii neexperimentați, ceea ce poate duce la consecințe grave.

”Bazându-se pe calităţile tehnice ale autovehiculelor, dar şi pe aptitudinile proprii de conducere, care nu întotdeauna sunt cele mai bune, în cele mai multe cazuri viteza îi «incită» pe conducătorii auto neexperimentaţi şi astfel se poate ajunge la viteze de peste 100 km/h faţă de limitele legale, viteze care pot avea consecinţe grave asupra integrităţii şi sănătăţii personale, a celorlalţi participanţi la traficul rutier, dar şi celor care se află în apropierea acestuia”, se arată în expunerea de motive.