Cod galben de instabilitate atmosferică emis de ANM

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru mare parte din țară, valabilă de joi după-amiaza, de la ora 17.00, până vineri dimineața la ora 6:00.

Zonele afectate includ sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei.

În aceste regiuni se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii cu rafale între 55 și 70 km/h, precum și grindină.

Meteorologii ANM menționează că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20-30 l/mp și, izolat, de peste 40 l/mp.

Cod galben de inundații în Brașov și Sibiu

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi dimineața o atenționare Cod galben de inundații pentru râurile mici din județele Brașov și Sibiu, valabilă până la ora 12:00.

Se așteaptă scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide, cu posibile efecte de inundații locale.

Aceste fenomene pot produce creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale Cotelor de Atenție pe râurile mici din bazinul hidrografic Olt, în special pe afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Homorodu Mare – amonte S.H. Sebeș Olt, în județele Brașov și Sibiu.

Cod galben de temperaturi ridicate și disconfort termic

De asemenea, ANM a emis o atenționare Cod galben de temperaturi ridicate și disconfort termic pentru județele din Muntenia, sudul Olteniei și zona continentală a Dobrogei, valabilă pe parcursul zilei de joi.

În aceste zone, temperaturile maxime vor fi între 30 și 34 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

În municipiul București, vremea va fi călduroasă, cu disconfort termic ridicat și un ITU de aproximativ 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară și la începutul nopții, când se vor semnala averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Temperatura maximă va atinge aproximativ 33 de grade Celsius, iar spre dimineață va scădea la 16-19 grade Celsius, mai precizează ANM.