Șoferii care au nevoie de o constatare amiabilă în cazul unui accident rutier nu mai trebuie să meargă la asiguratori pentru obținerea acestuia. Aceștia pot face asta acum prin intermediul unei aplicații pe mobil, care-i va ajuta să trimită direct către firma de asigurări constatarea amiabilă a accidentului, inclusiv schița.

Ce trebuie să știe șoferii

Șoferii nu vor mai trebui să aibă acel formular pentru că aplicația este conectată la toți furnizorii de polițe de asigurare tip RCA.

Aplicația, care se numește „Amiabila”, poate fi descărcată atât pe Android, cât și pe IOS. După instalarea acesteia șoferii trebuie să introducă datele personale pentru a-și putea crea un cont și să urmeze instrucțiunile afișate.

De asemenea, trebuie introduse și datele celuilalt șofer în cazul unui accident soldat doar cu pagube materiale. După aceasta împreună pot face schița accidentului pe același telefon.

De menționat că aplicația dispune și de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrecut accidentul, în cazul în care nu știi adresa.

Ulterior, în funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează trei dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întâmple.

În final, după ce participanții sunt de acord cu circumstanțele create în urma procesului de înregistrare, este nevoie de semnătura ambelor părți implicate și există o opțiune de a trimite toate aceste documente asiguratorilor RCA ai celor două părți.

Cum se proceda până acum

Până acum șoferii trebuiau să obțină un formular de la sediul asiguratorilor, acesta putând fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului, pe teritoriul României.

„Completarea şi semnarea formularului “Constatare amiabilă de accident” nu reprezintă o recunoaştere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluţionarea dosarelor de daună”, precizează Poliția Română.

Formularul „Constatarea amiabilă de accident” poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiţii:

  • din accident au rezultat numai pagube materiale;
  • în accident au fost implicate numai două vehicule;
  • nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicaţi în accident;
  • există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.

În situaţia în care unul dintre vehicule este staţionat sau parcat, formularul poate fi completat şi de către proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Conducătorul auto care are pretenţii de despăgubire se va adresa socieţii la care este asigurat celălalt conducător auto, depunând formularul la orice reprezentanţă a societăţii din domeniul asigurărilor.

Odată cu depunerea formularului se eliberează şi documentul de introducere în reparaţie a vehiculului.