Vești de ultimă oră pentru șoferii din România. Apar noi modificări la asigurările auto, după ce Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat un proiect de normă în acest sens.

Proiectul are rolul de a modifica norma 20/2017 privind asigurările auto în România și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, urmând să între în vigoare la 90 de zile de la publicare.

În ceea ce privește noile modificări, documentul vine în beneficiul persoanelor păgubite, dar și al vinovaților de accidente rutiere. Mai exact, de acum, formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic.

„În cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul”, arată noile reglementări.

Ce prevede noul document adoptat de ASF?

Documentul mai prevede și că baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

„Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către ASF”, prevede actul normativ.

Conform documentului, scopul noilor reglementări îl reprezintă abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017.

Care este scopul noii reglementări pe piața asigurărilor auto?

Practic, documentul elimină obligațiile de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către A.S.F., în conformitate cu măsurile impuse de Comisia Europeană.

În același timp, documentul aprobat vineri modifică și modul de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor, inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora.

Procedura este și mai simplă pentru cei implicați într-un accident ușor și de asemenea este atât îl folosul vinovaților, cât și în ajutorul persoanelor păgubite.

Menționăm faptul că aceste modificări vin după ce anterior, în 2021, s-a eliminat și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic. Astfel, în cazul unui control, șoferii o puteau prezenta și în format electronic.