Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri, 12 iunie, două avertizări cod galben cu privire la vremea din România. Primul avertisment anunță ploi, grindină și vijelii. Al doilea ne informează că anumite regiuni din țară vor avea parte de caniculă și disconfort termic ridicat.

ANM a emis două avertizări cod galben cu privire la vremea din România

Începând de miercuri, ora 14:00, până joi, ora 6:00, în Oltenia, sudul și estul Transilvaniei, sudul Banatului, jumătatea de nord a Munteniei, sud-vestul Moldovei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, potrivit meteorologilor.

Aceasta se va manifesta prin următoarele fenomene:

  • averse;
  • intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale în general de 55-70 km/h);
  • vijelii;
  • căderi de grindină;
  • descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Conform ANM, astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în celelalte regiuni.

Este Cod galben de temperaturi ridicate în Muntenia, în sudul Olteniei și în zona continentală a Dobrogei

De asemenea, meteorologii au emis un Cod galben de temperaturi ridicate în Muntenia, în sudul Olteniei și în zona continentală a Dobrogei. Avertismentul este valabil pentru ziua de miercuri, 12 iunie.

Maximele se vor situa în general între 30 și 34 de grade Celsius. Totodată, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

ciclon, ANM, vremea, meteo, ploi
SURSA FOTO: Dreamstime

Capitala va avea parte de temperaturi ridicate

La rândul ei, Capitala va avea parte de temperaturi ridicate. Vremea se menține călduroasă în București, în zilele de miercuri și joi. Astfel, disconfortul termic va fi ridicat.

Cerul va fi variabil, cu înnorări spre sfârșitul intervalului, când va crește probabilitatea pentru ploi și descărcări electrice.

Miercuri, valorile termice diurne vor fi în scădere față de intervalul anterior, dar vremea se va menține călduroasă, iar disconfortul termic va fi în continuare ridicat.

Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza și seara, când va crește probabilitatea pentru descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și averse.

Temperatura maximă va fi de 33-34 de grade. La rândul ei, temperatura minimă va fi de 17-19 grade.

Vremea se va menține călduroasă și joi, iar disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre sfârșitul intervalului.

La momentul respectiv, va crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice