"Ne simţim liberi să căutăm posibile opţiuni de creştere, suntem interesaţi de orice tranzacţie care nu afectează nivelul solidităţii capitalului şi capacitatea noastră de a ne recompensa acţionarii", le-a declarat jurnaliştilor şeful Intesa, la un eveniment desfăşurat la Torino. 
"Analizăm diverse alternative, depinde de preţ. Va dura timp până vom realiza propria noastră evaluare, suntem într-o poziţie solidă", a adăugat Carlo Messina. 

Conform Agerpres, publicaţia La Stampa a informat în weekend că Intesa ia în considerare o ofertă pentru Generali, evaluată la 24 de miliarde de euro, conform preţului acţiunilor de la închiderea şedinţei de joi a Bursei de la Milano. 

Bancherii italieni se aşteaptă ca negocierile să continue, în pofida complexităţii tranzacţiei. 

Săptămâna aceasta, acţiunile Generali au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, în urma speculaţiilor referitoare la o potenţială ofertă de preluare lansată de Intesa. 

O sursă apropiată de Intesa a confirmat că banca ia în considerare o astfel de tranzacţie, împreună cu firmele de asigurări Allianz şi Axa, dar încă nu a fost luată o decizie finală, deoarece este aşteptată aprobarea BCE înainte de lansarea ofertei. 

Totuşi, brokerii au speculat asupra posibilităţii unei oferte de preluare chiar mai extinse, care va schimba complet sectorul financiar italian. 

Brokerii de la Milan, Akros şi Equita Sim susţin că intenţia Intesa ar fi nu doar să achiziţioneze Generali, ci şi pe cel mai mare acţionar al companiei italiene de asigurări – Mediobanca – care deţine o participaţie de 13% în Generali, în timp ce UniCredit, aflată sub presiune să-şi vândă activele pentru a-şi majora capitalul, ar putea fi dispusă să vândă către Intesa participaţia sa de 8% în Mediobanca. 

Orice mişcare ce implică Generali va implica, de asemenea, şi banca italiană de investiţii Mediobanca. Alberto Nagel, directorul general al Mediobanca, a afirmat că este pregătit pe termen scurt să reducă participaţia deţinută la Generali la aproximativ 10%. 

Marţi, Intesa Sanpaolo a confirmat că examinează posibilitatea unei alianţe cu Generali, primul comentariu după apariţia în presă a unor informaţii privind interesul băncii italiene în achiziţionarea unei participaţii la cea de-a treia mare companie europeană de asigurări. 

Printre opţiunile luate în considerare, cea mai probabilă este o ofertă de numerar şi acţiuni prin care Intesa va prelua o participaţie de 60% la Generali. Tranzacţia include o componentă de numerar de trei miliarde de euro şi o majorare de capital de 12 miliarde de euro, susţine publicaţia italiană Il Messaggero. 

Conform reglementărilor din Italia, Intesa va trebui să lanseze o ofertă pentru achiziţionarea unei participaţii de cel puţin 60% în Generali. Vineri, are loc o reuniune a Consiliului de Administraţie al Intesa. 

Luni, Generali a cumpărat drepturi de vot echivalente cu 3,01% din capitalul social al Intesa Sanpaolo SpA, blocând efectiv banca în ceea ce priveşte achiziţionarea unei participaţii masive în compania de asigurări. Tranzacţia efectuată de Generali va preveni posibilitatea ca Intesa să facă o astfel de investiţie. Participaţia achiziţionată de Generali în Intesa valorează 1,2 miliarde de euro, conform datelor Thomson Reuters. 

Potrivit reglementărilor din Italia, o companie nu poate deţine mai mult de 3% din drepturile de vot ale altei entităţi, dacă aceasta din urmă are o participaţie de peste 3% în acea companie. Asta înseamnă că Intesa încă ar putea cumpăra peste 3% din Generali, dar drepturile sale de vot vor fi plafonate la 3% şi va fi obligată să vândă orice participaţie peste acest nivel, în termen de un an. 

Tranzacţia vine după ce publicaţia La Stampa a anunţat sâmbătă că banca italiană Intesa studiază o posibilă investiţie în Generali, care ar putea fi parte a unui acord cu Allianz, cea mai mare companie de asigurări din Europa. Conform acordului, Allianz ar putea prelua unele active de la rivala sa italiană în timp ce Intesa va achiziţiona o participaţie de 5 – 6 miliarde de euro pentru a proteja interesele Generali. 

Intesa Sanpaolo, UniCredit şi Allianz au o prezenţă importantă şi pe piaţa din România.