Lovitură totală pentru milioane de români. De la începutul săptămânii viitoare, românii vor fi nevoiți să prezinte certificatul verde aproape peste tot în țară. Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi seară, că restricţiile presupun impunerea certificatului verde în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii. În instituţiile publice sau în companiile cu mai mulţi angajaţi, vizitatorii vor intra doar pe baza acestui document. În plus, evenimentele private de orice fel vor fi interzise. Accesul nu va fi permis nici pentru persoanele vaccinate și nici pentru cele nevaccinate sau trecute prin boală.

Cseke Attila a dat detalii importante, la Digi 24, privind noile reguli care se aplică de luni. Astfel, certificatul verde va fi necesar peste tot, cu excepția magazinelor alimentare și farmaciilor.

Certificatul verde devine obligatoriu

„E nevoie de certificatul verde în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”, a subliniat ministrul Sănătății.

Cseke Atilla a arătat că această măsură se aplică în acest moment doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor. În cazul celor care lucrează, această măsură ar putea deveni o regulă doar dacă se votează în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă.

În ceea ce privește evenimentele private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură.

Cine mai poate merge în restaurante și baruri

„Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a mai declarat ministrul. Restaurantele şi cafenelele rămân deschise, dar doar pentru vaccinaţi. În cazul spațiilor culturale, ministrul Sănătății a arătat că accesul este permis doar pentru cei vaccinaţi.

„Este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a adăugat ministrul.

”Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a punctat Atilla.