Mediul de business, autoritățile și cercetătorii în domeniu observă această evoluție și lucrează cot la cot pentru a introduce aceste tehnologii în diverse structuri pentru o muncă mai eficientă, totul cu scopul de a veni în ajutorul cetățenilor.

Iar femeile din industrie joacă un rol foarte important în dezvoltarea acestor tehnologii într-un mod cât mai facil posibil. Acesta a fost și subiectul conferinței Women in Data Science (WiDS), ediția a patra, desfășurată la București în ziua de joi, 21 martie. S-a pus, înainte de toate, accent pe cererea în creștere în cazul analiștilor și cercetătorilor de date sau specialiști în big data.

Conform analizelor, „Future of Jobs Report 2023”, în anul 2027, cererea pentru astfel de joburi va crește cu 30-35%. De asemenea, un raport al companiei Michael Page India a evaluat cererea de pe piața globală la 11,5 milioane de locuri de muncă până în 2026.

Inteligența Artificială, la genul feminin

Profesia de data scientist este pe poziția șase în top zece job-uri cu o creștere rapidă, până în 2027. Iar în cadrul acestei conferințe, 40 de specialiste în domeniu vor împărtăși și dezbate diverse informații despre piață și oportunități de implicare în comunitatea globală. „WiDS România aduce femeile în prim plan într-un domeniu al viitorului.

Credem că ele au potențial, iar acesta vine în completarea abilităților pe care le au bărbații. Scopul nostru este să ajungem la un procent de cel puțin 30% femei în data science la nivel mondial. În România acest obiectiv nu este greu de atins”, spune Mariana Ungureanu, Ambasadoarea WiDS pentru România.

De asemenea, accentul cade, bineînțeles, pe oameni și pe importanța forței de muncă ce folosește în scop benefic Inteligența Artificială și fata science.

„IA este necesară, dar trebuie folosită cu măsură”, spune Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, în cadrul conferinței, conform infofinanciar.ro

Era vitezei, era IA

„Trăim într-o continuă alergare. Facem totul rapid si trebuie sa fim la timp cu toate. Noi, femeile, avem nevoie să realizăm un echilibru între locul de muncă și viața de familie. Iar Inteligența Artificială ne poate ajuta într-o oarecare măsură”.

Oficialul de la București pune accent pe necesitatea de a se lucra împreună, atât cu cetățeanul, cât și cu noile tehnologii. Totul pentru a îi aduce împreună cu bine.

„Este important să nu înlocuim calitatea muncii umane cu IA în toate privințele. Omul trebuie menținut în centrul atenției. Mai ales în ceea ce înseamnă copiii.

Îi văd că sunt mai atrași de aceste tehnologii și au îndemânare să deprindă repede, au capacitatea necesară. Însa trebuie să-i îndrumăm și către un mod de viață așa cum am copilărit și noi, cu interacțiune umană, cu citit cărți, cu jocuri și jucării”, subliniază Simona Bucura-Oprescu.

De la probleme la soluții cu IA

Intuit Assist este o platformă ce poate juca rolul de asistent financiar ce folosește puterea inteligenței artificiale generative (GenAI) cu scopul de a oferi clienților recomandări inteligente și personalizate.

Un astfel de asistent digital, pentru mediul de afaceri în dezvoltare, poate realiza munca grea în locul clienților. Shir Meir Lador ocupă funcția de AI Group Manager la Intuit și ambasadoarea WiDS la Tel Aviv.

În cadrul conferinței de la București aceasta a vorbit despre cum aceste tehnologii ajută clienții.

„Muncim să le înțelegem provocările, să le înțelegem impedimentele pe care le întâmpină în mersul afacerilor lor. Ținem foarte mult să le înțelegem valorile. Iar în tot acest proces venim către clienții noștri cu soluții inteligente, cu practici benefice pentru fiecare afacere în parte.

Iar mai departe, din fiecare experiență, și noi în cadrul echipei tragem concluzii, discutăm și ne îmbunătățim”, spune Shir Meir Lador.

Noile tehnologii în administrație

Alina Pârăială este șefa Departamentui de Proiecte și Programe în cadrul Autorității pentru Digitalizarea României. În cadrul Conferinței, aceasta a ținut să sublinieze necesitatea unei strategii în domeniul Inteligenței Artificiale la nivelul instituțiilor statului.

„Se poate spune că administrația publică este obișnuită să producă hârtii multe, dar nu ar trebui să fie cazul și în ceea ce reprezintă IA.

Aproape toate statele din Uniunea Europeană sunt deja la prima, la a doua sau chiar la a treia strategie de acest fel. Alții au văzut potențialul, căci este tehnologia cu cel mai mare potențial economic la momentul de față”.

Lumea investește în IA

„Se preconizează faptul că investițiile în Inteligența Artificială la nivel global vor depăși, până în 2025, suma de 200 de miliarde de dolari. E nevoia ca și țara noastră să profite de toate aceste avantaje ale acestei tehnologii. Trebuie să învățăm să folosim Inteligența Artificială, bineînțeles, într-un mod cât mai etic cu putință, cât mai în beneficiul cetățenilor.

Nu puțini sunt cei care sunt speriați că IA le va lua locul de muncă, îi va lăsa fără venit. Este o eroare majoră și oamenii trebuie să știe acest lucru. Că Inteligența Artificială nu vine să ia locul de muncă nimănui, ci doar să-i ușureze munca, fie totul mai eficient”, spune Alina Pârăială.

WiDS Romania face parte din cadrul conferinței globale Women in Data Science (WiDS), un program organizat de către Universitatea Stanford.

Reprezintă un eveniment ce pune în prim-plan femei remarcabile din această industrie. Din domeniul public, din cadrul mediului academic și al societății civile.