Pandemia pare să nu mai ia sfârșit, multe domenii de activitate au fost afectate, dar, care sunt, oare, tendințele în cazul construcțiilor sau a afacerilor imobiliare? La această întrebare a încercat să ne răspundă și Paul Racoviţă – Inspector General Inspectoratul de Stat în Construcții.

”Din punctul nostru de vedere, noi ne ocupăm cu controlul calității în construcții, perioada pandemiei, și a restricțiilor impuse de aceasta, a fost chiar benefică pentru că am putut să ne regrupăm puțin, să ne stabilim anumite priorități”, a spus Paul Racoviță.

Racoviță, însă, vine și cu vești bune: ”Sectorul investițiilor publice a fost în vizorul nostru în ultima perioadă, derularea programelor guvernamentale, investiții ale administrațiilor locale… Din statisticile noastre, zona de investiții private a fost afectată în semnsul reducerii activității, probleme cu forța de muncă, cu aprovizionarea, dar nu la un nivel la care ne-am fi așteptat. Piața s-a mișcat, domeniul a funcționat în continuare”.

”Zona noastră de acțiune diferă de zona de finanțare, de strategie. (…) Avem problem cu calitatea materialelor puse în opera. Lucrurile astea apar, sunt firești. O construcție este un organism viu. (…)”, a punctate inspectorul general.

Vizavi de soluțiile de ultimă oră, Paul Racoviță are o viziune pragmatică: ”S-a încercat acum câțiva ani de către o firmă mare de construcții: și-au făcut un poligon de prefabricate undeva în apropierea Bucureștilor, dar n-a avut succes. Inerția pieței la soluțiile inovative este mare și o soluție care nu îți aduce profit este nefolositoare. Soluțiile inovative vin cu o perioadă când au costuri ridicate. Aceste lucruri trebuie luate în calcul”.

Alte detalii puteți găsi aici: