Astfel, Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a adus, în cadrul conferinței online de azi organizate de revista Capital, cifrele care atestă că IMM Invest a devenit, după câteva modificări de structură, un succes: ”Indiscutabil, IMM Invest este un succes. Este o schema unică pusă în sprijinul investitorilor aflați în impas.(…). Avem (datele sunt de vineri – n.r.) peste 3 mii de cereri aprobate, cu un total de 2,7 miliarde de lei. Foarte probabil, săptămâna acesta vom ajunge la 4 miliarde”.

IMM Invest se vede bine în lume afacerilor

La rândul său, vicepreședintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, Daniel Urîtu, spune că la începutul IMM Invest s-au semnalat destule probleme, inclusiv cu aplicația. ”În ultima săptămână, însă, lucrurile s-au îmbunătățit mult. OUG 89 a adus modificări prinvin eligibilitatea și criteriul universalității creditului, care te împiedica, dacă aveai un credit garantat, să îl obții și pe acela propus de IMM Invest. Avem semnale atât dinspre bănci, cât și dinspre mediul de afaceri, că aceste schimbări au făcut ca lucrurile să meargă mult mai bine”.

Dedicat Start-up-urilor

Prezentă la discuții a fost și Irene Marianne Tătaru, antreprenor și applicant la programul IMM Invest. Irene a ridicat problema firmelor mai noi care nu pot aduce argumentele cerute de bănci, cum ar fi un profit pe anul trecut de 200.000 de lei. Evident, de aici, s-a ridicat, imediat, și chestiunea star-up-urilor, acestea din urmă nu putând beneficia de IMM Invest.

Aici a venit noutatea. Directorul FNGCIMM a făcut o declarație de mare interes, în exclusivitate pentru ”Întâlnirile Live Capital”. Acesta a anunțat că se lucrează la un altfel de Start-up Nation. Acesta se numește Optim IMM. Acesta va asigura o garanție (pe baza a înțelegerii cu 14 banci) pentru Start-up-uri. ”Practic, statul va garanta 400.000 de lei, iar start-up va putea lua un credit de 500.000!”

Termenul de garatare, o altă veste bună

Directorul executiv al Editurii Evenimentul și Capital, Virgil Munteanu, a mai ridicat o problemă, și anume aceea a termenului-limită, de 31 decembrie 2020, pentru garantarea creditelor IMM Invest. Și aici am primit o veste bună, tot din partea lui Dumitru Nancu. Acum, indeiferent de momentul aprobării cererii, creditul va fi garantat de stat vreme de 8 luni. Este o o modificare importantă pentru că, altfel, unii dintre aplicanți, cei care ar fi fost aprobați în noiembrie, să zicem, nu ar fi avut parte decât de o lună de garantare din partea statului.