Votul negativ de vineri a respins pentru a treia oară acordul de retragere a Regatului Unit din UE. Până în luna aprilie, Londra trebuie să comunice Bruxelles-ului calea pe care doreşte să o urmeze în dosarul Brexitului.

”În urma respingerii acordului de retragere de către Camera Comunelor, am decis să convoc un Consiliu European extraordinar pe 10 aprilie. Brexit”, a scris Tusk pe Twitter.

Cozmin Gușă spune adevăruri ascunse. Dezbateri în toi la Realitatea

Este posibil să se producă un Brexit fără acord pe 12 aprilie, data până la care Parlamentul britanic trebuie să comunice la Bruxelles evoluția și cursul pe care îl va urma Brexitul. Un alt șcenariu vehihulat este o amânare îndelungată a Brexitului, condiţionată de acceptul liderilor europeni şi de participarea Regatului Unit la alegerile europene.

Inovație! Se schimbă tichetele de masă în România. Cum vor putea fi folosite

Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European, a decis ca pe 10 aprilie să convoace un summit extraordinar al liderilor europeni, urmare a votului de vineri al parlamentului britanic.

În condiţiile unui nou vot negativ al parlamentului britanic faţă de acord, noua dată efectivă a Brexitului este 12 aprilie.

Imediat după votul din Camera Comunelor, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că UE este pregătită pentru scenariul unui Brexit fără acord pe 12 aprilie.

Totodată, purtătorul de cuvânt a avertizat că în această situație nu va mai exista nici perioada de tranziţie post-Brexit.