Uniunea Europeană se pregătește să ceară cât mai curând o reuniune extraordinară a comitetului mixt UE-Regatul Unit, consacrată punerii în aplicare a acordului de retragere, a anunțat miercuri co-președintele acestui comitet, comisarul european Maros Sefcovic, după o discuție telefonică cu co-președintele britanic, Michael Gove, transmite La Libre Belgique.

“Voi cere o reuniune specială a comitetului mixt cât mai repede, pentru ca partenerii britanici să răspundă la puternicele noastre îngrijorări” privind noua lege pe care guvernul britanic se pregătește să o depună.

“Comitetul mixt este locul cel mai potrivit pentru negocierile viitoare”, a comentat comisarul britanic într-o conferință de presă.

Guvernul britanic urmează să publice miercuri un proiect de lege în care își reneagă parțial angajamentele luate în cadrul Brexit, cu încălcarea asumată a dreptului internațional, ceea ce afectează negocierile deja dificile cu Uniunea Europeană în legătură cu viitoarea lor relație.

Modificând retroactiv un document care are statut de tratat internațional, acest text destinat să “clarifice” unele puncte din acordul de ieșire din Uniunea Europeană încheiat în ianuarie, în special în ce privește aranjamentele vamale referitoiare la Irlanda de Nord, “încalcă dreptul internațional într-un mod foarte specific și limitat”, potrivit declarației ministrului însărcinat cu Irlanda de Nord, Brandon Lewis.

Această schimbare a poziției Londrei pune gaz pe foc și în negocierile deja dificile cu Uniunea Europeană pentru un acord comercial post-Brexit. Expune Londra la “grave consecințe” din partea Bruxellesului, a avertizat președintele Parlamentului European, David Sassoli.