Astfel, Costin Mihalache îl înlocuieşte pe Ion Gavrilă la conducerea CFR SA, fiind numit în funcţie de către Consiliului de Administraţie al companiei.

Mihalache a fost consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului Viorica Dăncilă, dar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR).

Între februarie 2014 şi decembrie 2014, Mihalache a fost secretar de stat coordonator împuternicit pentru Transelectrica şi Transgaz.În perioada ianuarie 2013 – februarie 2014, noul director general al CFR a fost consilier de stat şi a avut, ca principal pilon, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ministerul Economiei (ME), restructurarea şi dezvoltarea relaţiilor politico-economice cu statele regiunii Asia Pacific şi Orientul Mijlociu, cu accent pe cele cu Republica Populară Chineză, Japonia, Coreea de Sud, India, Iran şi Irak.

De asemenea, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii are un nou director general, din data de 12 februarie această funcţie fiind preluată de Gheorghe Lăpădat. În ultimii 14 ani, Gheorghe Lăpădat a ocupat funcţia de director general al Fondului Local de Garantare Craiova – Filiala FNGCIMM IFN SA. Din martie 2018, Lăpădat a ocupat funcţia de director general adjunct al FNGCIMM Bucureşti.

Acesta are o experienţă de peste 30 ani în sistemul financiar – bancar românesc, ocupând de-a lungul timpului diferite poziţii cheie de coordonare şi conducere, domeniile sale de expertiză sunt legate de activităţile de creditare, garantare, consultanţă, contabilitate şi audit financiar.

Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Craiova, Lăpădat a obţinut în anul 2007 titlul ştiinţific de Doctor în Economie, titlu acordat de Universitatea din Craiova. A publicat, în calitate de autor, colaborator şi coautor o serie de articole ştiinţifice pe teme economice, precum şi un Manual universitar de Microeconomie.

„Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii împlineşte anul acesta 18 ani, vârsta dinamismului, a entuziasmului în atingerea obiectivelor strategice. Am încredere în întreaga echipă de profesionişti de la FNGCIMM, şi am convingerea că va contribui activ la consolidarea poziţiei instituţiei pe piaţa financiar-bancară, ca partener pe termen lung al finanţatorilor, ca sprijin al mediului antreprenorial, al autorităţilor publice locale şi al fermierilor din întreaga ţară. Vom continua extinderea şi modernizarea activităţii, acordând o atenţie deosebită dialogului direct cu potenţialii beneficiari din întreaga ţară; vom continua implementarea proiectelor de digitalizare în cadrul instituţiei, urmând astfel tendinţele actuale la nivel naţional şi internaţional. Avem un mesaj de încurajare pentru tinerii noştri beneficiari, pentru a învesti în propria dezvoltare sau pentru a-şi antrena şi materializa abilităţile antreprenoriale, iar pentru beneficiarii ajunşi la vârsta maturităţii în afaceri vom continua să ne concentrăm pe diversificarea şi adaptarea produselor de garantare pentru a răspunde pe deplin cerinţelor de dezvoltare pe criterii de sustenabilitate”, a declarat Gheorghe Lăpădat.

 

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SĂ-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Garanţia FNGCIMM SĂ – IFN este de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/ beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM SĂ – IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanţia FNGCIMM SĂ – IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minim doi ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

Fondul asigură o acoperire teritorială naţională, răspunzând solicitărilor întreprinzătorilor prin toate cele trei sucursale, patru reprezentanţe şi trei filiale. În baza apartenenţei sale la AECM (Asociaţia Europeană a Instituţiilor de Garantare – asociaţie ce reuneşte 47 de fonduri de garantare mutuale, private şi publice, bănci de dezvoltare şi fonduri de contragarantare din 23 de state membre ale UE, precum și din Turcia, Serbia, Bosnia și Herzegovina, Federaţia Rusă și Kosovo), FNGCIMM funcţionează după reguli şi principii europene.

Te-ar putea interesa și: