„Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 22 – 26 ianuarie 2018, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 364.764 de euro, adică 1.699.800 de lei. Au fost depistate 123 de persoane care lucrau la negru, dintre acestea 19 erau din judeţul Bihor, 18 din judeţul Constanţa şi 17 din Prahova”, conform comunicatului. 

De asemenea, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 1.704 controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 1,59 milioan de lei, din care 1,40 milioane de lei pentru muncă la negru, şi au fost sancţionaţi 280 de angajatori, potrivit Agerpres.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 1.124 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 106.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 117 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate drept accidente de muncă. Dintre acestea, 58 au avut loc în Bucureşti. 

‘În urma accidentelor de muncă din ultima săptămână ţin să subliniez, din nou, câteva aspecte legate de importanţa covârşitoare a prevenirii. Legea prevenirii, intrată de curând în vigoare, dă angajatorilor posibilitatea de a primi îndrumări înainte de a fi sancţionaţi în urma controalelor autorităţilor. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, acest lucru înseamnă că antreprenorii pot beneficia de consilierea inspectorilor de muncă pentru a evalua corect riscurile şi pentru a îndrepta anumite greşeli. Trebuie stabilite foarte clar următoarele aspecte: principalele surse de pericol ale unităţii sau şantierului, măsurile care se impun pentru eliminarea pericolului sau, dacă este imposibil, reducerea şi controlul riscurilor, măsurile care trebuie luate pentru a se asigura că acţiunile sau demersurile corective întreprinse sunt durabile şi eficiente, astfel încât pericolul să fie eliminat sau controlat definitiv, programul de completare a măsurilor corective şi numele persoanelor responsabile’, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.