Conform statisticii, pe durata următoarelor trei luni, în industria prelucrătoare, managerii preconizează o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). În acest sens, pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +38%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tendinţa va fi de scădere moderată (sold conjunctural -7%).

De asemenea, în cazul preţurilor produselor industriale se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni, respectiv un sold conjunctural de +6%. Referitor la numărul de salariaţi, estimările arată o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor, estimările arată un salt moderat a volumului producţiei, cu un sold conjunctural de +13%. Totodată, managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi şi sold conjunctural de +3%, iar preţurile lucrărilor de construcţii vor înregistra o creştere moderată (sold conjunctural +7%).

La nivelul comerţului cu amănuntul, managerii sunt mai sceptici şi preconizează pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere a activităţii economice, respectiv un sold conjunctural de -17%. În acest context, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere (sold conjunctural -19%), în timp ce angajatorii prognozează scăderea moderată a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de -14%.

Tot pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul şi sold conjunctural de +13%.

Pe segmentul serviciilor, potrivit estimărilor din luna februarie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

La capitolul salariaţi, în sectorul de servicii se anticipează o relativă stabilitate (sold conjunctural +4%), iar preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate, respectiv un sold conjunctural +3%.

INS precizează faptul că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care, însă, nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic. AGERPRES