Anul trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a crescut cu 1,7%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+2,4%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,6%).

Datele provizorii ale INS mai arată că s-au înregistrat scăderi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-0,8%) şi comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente şi întreţinerea şi repararea motocicletelor (-0,7%). Anul trecut, comparativ cu 2013, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 0,9% mai mare, în special provenită de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+3,8%) şi activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+3,1%). Cifre negative s-au înregistrat la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-2,5%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-1,5%) şi activităţile de spălare, curăţare şi vopsire a textilelor şi blănurilor (-1,1%).

INS mai arată că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut în decembrie 2014, faţă de luna noiembrie 2014, atât ca serie brută cu 7,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,1%. Diminuarea afacerilor a fost cauzată de activitatea provenită din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-13,3%), comerţul cu autovehicule (-4,8%) şi activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-1,6%). Totodată, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente şi întreţinerea şi repararea motocicletelor a crescut cu 34,5%.

Totodată, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei s-a redus faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 2,1%, scădere provenită de la agenţiile turistice şi tur-operatorilor (-11%), activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-8,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-1,4%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-0,3%). Creşteri au înregistrat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+11,9%).

Față de luna corespunzătoare a anului 2013, anul trecut volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut atât ca serie brută (cu 5,6%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,2%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut, în decembrie 2014 faţă de decembrie 2013, ca serie brută (-5,2%), dar şi ca serie ajustată (-4,9%).