În mintea economiştilor a revenit imaginea din 2008, când Ungaria s-a aflat la un pas de colaps financiar, scriu cei de la portfolio.hu, care arată că acum există temeri privind capacitatea Ungariei de a face față datoriilor.

Forintul a scăzut până la un minim istoric de 317,66 forinţi/euro ieri seară. În câteva zile moneda a pierdut 3% din valoare, iar de la 30 iunie până acum a pierdut 15% faţă de euro şi 21% faţă de dolar. Ieri, forintul a fost cea mai neperformantă monedă din lume, mai scrie portfolio.hu.

Mai mult, datoria publică a Ungariei a urcat la 82% din PIB la finalul trimestrului trei.

Dacă ungurilor le e rău, ne e şi nouă. Planurile de împrumut, date peste cap

Decizia agenţiilor Fitch şi Standard & Poors de a revizui la negativ perspectiva privind ratingul Ungariei va afecta roadshow-ul (turneu de promovare) pentru emisiunea de obligaţiuni care ar putea fi lansată de România, potrivit lui Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul de Finanţe.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul Ungariei la "BBB minus", dar a revizuit perspectiva asociată la "negativă" de la "stabilă".

În acelaşi timp, agenţia a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale Ungariei la "F3" precum şi plafonul de ţară la "A minus". O zi mai târziu, sâmbătă, agenţia de rating Standard and Poor’s (S&P) a plasat nota suverană a Ungariei (BBB-) "sub monitorizare cu perspectivă negativă".