Măsurile agreeate de liderii europeni pentru întărirea disciplinei fiscale nu au convins piețele că această criză a datoriilor suverane se va rezolva, în plus, apărând amenințarea de retrogradare a ratingurilor din zona euro, fapt ce a afectat stabilizarea randamentelor pentru bondurile italiene.  Împovărată de o datorie echivalentă cu 120% din produsul intern brut (PIB), Italia a văzut cum costurile de finanțare au intrat într-o spirală către niveluri nesustenabile, pe crizei datoriilor suverane izbucnită în iulie.
Randamentul pentru bondurile italiene BTP pe cinci ani care se vor vinde miercuri a depășit nivelul de 7% luni, cu toate că putea să vândă short în acceași zi la un cost mai mic decât nivelul maxim absolut înregistrat cu o lună înainte.
Italia a plătit 6,3% în noiembrie pentru a vinde bonduri pe cinci ani, cel mai ridicat nivel al costului de împrumut de la adoptarea euro în 1999. Licitația de mică mărime de miercuri, de maximum 3 miliarde de euro, ar putea ajuta la depășirea cestui moment dificil, în ciuda lichidității scăzute din piețe odată cu apropierea finalului de an. Dar marele test se apropie anul viitor. Italia șia redus nivelul sumelor programate pentru licitațiile de bonduri ca reacție la presiunea piețelor, dar va trebui să intensifice împrumuturile pentru a-și asigura ținta de finanțare de circa 440 miliarde euro pentru anul viitor.
Bonduri de circa 26 miliarde euro ajung la scadență în 1 februarie, iar 91 de miliarde cumulează bondurile scadente până la finalul lunii aprilie. “Achizițiile de obligațiuni de către Banca Centrală Europeană (BCE) de pe piața secundară ar putea ajuta, dar, daca criza se înrăutățește, este foarte dificil să vedem cum Italia își va menține accesul independent la finanțare pe piețele internaționale în 2012, iar un ajutor de la FMI ar putea fi necesar la un moment dat”, a spus un analist Citi pentru Reuters.

Te-ar putea interesa și: