In contractul de privatizare semnat de Autoritatea Pentru Privatizare si Administrare a Proprietatii Statului (APAPS) cu grupul canadian Exall, exista o prevedere care permite investitorului respectiv sa-si cesioneze actiunile pe care le detine la Oltchim (53,2%) catre alte fonduri de investitii sau companii.
Practic, grupul canadian a infiintat compania Oltchim Acquisition Company, prin intermediul careia va lansa o oferta publica de actiuni. Cu banii obtinuti, Exall va finanta investitiile pe care a promis ca le va realiza la Oltchim si care sunt de 150 milioane de dolari.
Practic, daca o companie sau un fond de investitii achizitioneaza toate actiunile din oferta publica respectiva, are dreptul sa opteze pentru intrarea in actionariatul Oltchim Ramnicu-Valcea. Specialistii spun ca oricare ar fi variantele acestei ecuatii, Exall nu are decat de castigat.
„Legea privatizarii permite unui investitor strain sa-si cesioneze actiunile pe care le detine la o companie romaneasca pentru a obtine finantari de banci straine sau alte companii din domeniu”, spun reprezentantii biroului de presa al APAPS. Potrivit acestora, clauza respectiva este utilizata in cazul foarte multor privatizari, fiind vorba de o uzanta internationala.