Tarife accesibile, mai multe curse charter şi promovarea destinaţiilor atipice pentru această perioadă a anului sunt principalele „cârlige“ ale strategiilor prin care agenţiile de turism încearcă să-şi crească încasările profitând de minivacanţa de Paşte.

Peste 10.000 de turişti români sunt aşteptaţi să-şi petreacă sărbătorile pascale în afara ţării, potrivit reprezentanţilor turoperatorilor. Fie că aleg variantele de transport cu avionul, fie că optează pentru călătoria cu autoturismul personal, cei mai mulţi nu se vor îndepărta prea mult de casă, urmând să aleagă Bulgaria sau Grecia. „Sunt destinaţii apropiate de România, atractive din punctul de vedere al preţurilor şi, mai mult, sunt ţări ortodoxe“, explică Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). El afirmă că agenţiile au vândut deja între 30% şi 50% din pachetele special concepute pentru vacanţa de Paşte. „Situaţia vânzărilor este similară cu cea de anul trecut“, spune Daniela Dumitrică, marke­ting manager Paralela 45. Şi Prestige Tours a vândut 125 de pachete pentru Grecia din cele 500 pentru care speră să găsească clienţi. „Cele mai multe cereri vor fi în următoarele două săptămâni“, declară Mircea Vladu, preşedinte al Prestige Tours, care mizează şi pe vânzările ocazionate de târgul de turism al ANAT, care este programat să se desfăşoare la sfârşitul acestei luni.

Paşte la 30 de grade Celsius

Cele mai atractive pachete din punctul de vedere al raportului calitate/preţ sunt pentru Bulgaria. Astfel o ofertă pentru trei zile în regim all inclusive, cu cazare la o unitate de trei stele, are preţuri care pornesc de la 77 de euro, iar dacă se optează pentru un hotel de cinci stele, preţul ajunge la maximum 200 de euro. Potrivit lui Traian Bădulescu, se estimează că anul acesta peste 5.000 de români îşi vor petrece sărbătorile pascale la sud de Dunăre. „Bulgarii surprind din nou. Anul acesta au venit cu tarife reduse cu până la 20%, deoarece vor să aibă hotelurile pline. În plus, au venit şi cu un sistem de bonusuri, un exemplu fiind gratuitatea la cazare pentru copii“, precizează oficialul ANAT. Tot în categoria vacanţelor ieftine se încadrează şi staţiunea Meteora din Grecia, destinaţie pentru care sunt practicate preţuri care pornesc de la 199 de euro de persoană. Călătoria se face cu autocarul, sunt asigurate patru nopţi de cazare într-un hotel de trei stele, iar agenţia oferă bonus un tur al Salonicului şi masa de Paşte. „Tarifele sunt mai mici cu 10% faţă de 2009, iar cererea se menţine la un nivel similar“, spune Cristina Molflea, director de marke­ting al Christian Tour, menţionând că speră să atragă 500 de clienţi. Un element de noutate în sezonul actual este prezenţa în ofertele agenţiilor a unor destinaţii care, în mod normal, sunt vândute în vacanţa de vară, adresându-se românilor cu venituri medii spre mari. Este vorba, în primul rând, despre Dubai, una dintre cele mai căutate destinaţii de shopping. Preţurile pentru o minivacanţă de patru zile, incluzând transportul cu avionul, cazare la patru stele şi all inclusive, pornesc de la 600 de euro. „Dubai este singura destinaţie exotică, de lux, cu zbor direct. Cum anul trecut luxul a suferit cele mai mari scăderi (până la 40% – n.red.), vacanţele de acum sunt la preţuri atractive. Înainte, nu găseai oferte sub 1.000 de euro“, indică Traian Bădulescu. Cu toate acestea, turoperatorii nu se aşteaptă să vândă mai mult de 100-200 de bilete.

În inima Bucovinei, cu 300 de euro

Cât priveşte staţiunile interne, estimările agenţiilor de turism merg spre 100.000 de turişti în perioada Paştelui. Ofertele sunt foarte atractive, cu preţuri mai mici cu până la 20% faţă de 2009, iar gradul de ocupare depăşeşte deja 60%. La Bran, de exemplu, o minivacanţă de trei zile de Paşte costă 210 lei, în timp ce în Bucovina poate ajunge şi la 300 de euro, incluzând cinci nopţi cazare, demipensiune, plimbări cu caleaşca şi demonstraţii de încondeiere a ouălor.

Pe alese

20% este reducerea de tarife aplicată, în vacanţa de Paşte, pentru pachetele turistice vizând destinaţii precum Dubai, Tenerife sau Egipt.

Oferte interne

200-48792-29_castelulbran_09_libert.jpgBRAN O noapte de cazare la trei stele costă 77,5 lei pe zi, cu micul dejun inclus (ofertă Eximtur)

GURA HUMORULUI Trei nopţi cazare la o vilă de patru margarete, cu mic dejun inclus, costă 500 de lei (ofertă Eximtur)

BAZNA Trei nopţi cazare cu demi­­­­pensiune costă 445 de lei. Pa­che­tul include cina tradiţională (ofer­­­­tă Eurotur)

Oferte externe

200-48793-29_dubai_09_guliverafp.jpgDUBAI O vacanţă de opt zile la un hotel de trei stele costă 629 de euro (ofertă J‘info Tours)

RUSIA Pachetul include şase nopţi cazare la un hotel de trei stele şi costă 695 euro (ofertă Paralela 45)

RHODOS Patru zile, la un hotel de cinci stele, cu demipensiune costă 419 euro (ofertă Prestige Tours)