Fond de investitii in Balcani
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Statele Unite au lansat un fond de investitii destinat sa ajute companiile mici din zona Balcanilor. Fondul, capitalizat cu 100 milioane dolari de la BERD si 50 milioane dolari din SUA, va ajuta Banca Europeana sa-si dezvolte finantarile pentru firmele din Albania, Romania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Macedonia. Fondul va fi operational de la sfarsitul acestei veri si va viza companii mici, cu pana la 20 de angajati, si firme de dimensiuni medii, care angajeaza intre 150 si 200 de persoane. BERD intentioneaza sa directioneze fondurile catre activitati ca brutarie, spalatorie, mica productie.

Proiecte cu finantare europeana
Uniunea Europeana intentioneaza sa finanteze jumatate din costurile pentru cinci drumuri, lucrari de infrastructura feroviara si de alimentare cu apa. Totalul sumelor necesare pentru proiectele respective se ridica la 888 milioane euro. Un imprumut nerambursabil in valoare de 444,4 milioane euro din partea Uniunii Europene va acoperi o parte din costurile pentru doua proiecte de protectie a mediului, pentru modernizarea a trei trasee de cale ferata si lucrari de constructie a unor drumuri.
Romania va suporta restul cheltuielilor, fie din resurse proprii, fie din credite de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, fie din alte surse.
Proiecte finantate de UE
Proiect    Cost estimat     Grant UE
     (milioane euro)    
Managementul
apelor reziduale
· Piatra Neamt    13,8    10,4
· Portul Constanta    96,6    86,4
Constructia de autostrazi
· Bucuresti–
Constanta    410,8    86,4
· Bucuresti–
Giurgiu        57,9    43,4
Reabilitare cai ferate
· Bucuresti–
Constanta    309    231,7

Fier vechi la licitatie
Societatea de Administrare Active Feroviare vinde prin licitatie, la BRM, fier vechi provenit din rulmenti de vagoane (800 tone, pret de pornire 85 USD/tona) si fier vechi provenit din roti de vagoane (3.000 tone, pret de pornire 80 USD/tona). Plata contravalorii marfii si a celorlalte cheltuieli ocazionate de licitatie se poate face in dolari sau lei, la cursul BNR din ziua platii. Pentru platile in lei, la suma totala se adauga TVA. Caietul de sarcini aferent licitatiei se poate ridica de la sediul BRM contra sumei de 50 USD. Taxa de inscriere la licitatie este de 100 USD.