Situația în interiorul partidului arată un șef de partid care pare încolțit după această campanie electorală în care inclusiv participarea la mitingurile din teritoriu a fost pentru social-democrați motiv de umilință publică. Cu toate acestea, partidul își păstrează forța în mediul rural, unde controlează primarii de comune, în condițiile în care liderul Pro România, Victor Ponta, nu a reușit să acopere toate localitățile din țară și toate secțiile de votare, fiindcă șefii locali ai PSD se tem că, dacă părăsesc partidul, vor pierde și finanțarea de la Guvern.

Așadar, se esimează că soarta alegerilor din 26 mai depinde aproape în totalitate de prezența la vot și, de asemenea, soarta celor doi lideri: Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă.

Potrivit liderilor din partid, între cei doi, ”nu mai este cale de întors”. Se vorbește în partid, cu uimire, despre ruptura evidenta dintre Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, premierul având de mai multă vreme o echipă proprie de campanie și chiar și o agendă separată față de cea a lui Dragnea.

Informațiile vehiculate la vârful partidului spun că schimbarea radicală a Vioricăi Dăncilă în relația cu Liviu Dragnea vine din dorința de a-și salva cariera politică, dar și din ambiția de a deveni lider al PSD, în cazul în care Dragnea ar fi debarcat, în urma unui eșec în alegeri.

De asemenea, Dăncilă își dorește de mult și un post de comisar european în noua formulă de la Bruxelles, iar faptul că această funcție i-ar fi fost deja promisă Liei Olguța Vasilescu de către Liviu Dragnea (în condițiile în care, oficial, Liviu Dragnea a declarat că Rovana Plumb va fi comisar european), adâncește ruptura dintre cei doi.

Ce s-ar putea întâmpla cu partidul după 26 mai?

1 PSD câștigă alegerile europarlamentare. În acest scenariu, Dragnea va ieși întărit din lupta electorală și puterea sa în interiorul partidului, dar și în exterior, va fi consolidat, putând să revendice apoi și candidatura la alegerile prezidențiale.

2  PSD nu pierde alegerile, dar obține un scor mai mic decât cel promis de Liviu Dragnea, iar PNL, USR și PLUS ar aduna mai mult punctaj decât partidele aflate la guvernare. În această situație, partidul nu îi va reproșa nimic lui Liviu Dragnea, dar ar exista în continuare spațiu pentru ca Viorica Dăncilă să își construiască propria alternativă în PSD.

3 PSD pierde alegerile prezidențiale. Dacă acest lucru se va întâmpla, Liviu Dragnea va fi în pericol. Social-democrații îi vor cere demiterea, iar în partid se va declanșa lupta pentru putere, potrivit Digi24.ro.